Gå til sidens hovedinnhold

– Soleklar rett på fire timer

Eldreombud Anne Myhr er overrasket over at Bydel Grorud reduserer hjemmehjelpstilbudet fra fire til tre timer.

ROMSÅS: Lokalavisen Groruddalen har snakket med Ragnhild Trosterud fra Romsås som ikke lenger får hjelp av hjemmehjelpen til å handle varer på butikken. Bydel Grorud vil redusere hjemmehjelpstilbudet fra fire til tre timer.

– Dette er overraskende. Jeg har ikke opplevd noe liknende i de to årene jeg har vært eldreombud, sier Anne Myhr.

Krav på fire timer

Hun besøkte nylig alle de 15 bestillerkontorene i Oslo.

– Noen av bestillerkontorene opplevde at ikke alle trengte de fire timene, og at det derfor ble bortkastet tid. Men det er soleklart at Oslos borgere har juridisk krav på fire timer, sier Anne Myhr.

Byrådet har fastslått at alle som har krav på praktisk bistand i hjemmet skal tilbys minimum fire timers bistand per måned. Hva slags hjelp som skal inngå i disse timene er imidlertid ikke spesifisert.

Fritt brukervalg

– Jeg tror de fleste bestillingskontorene overholder retten på fire timer, men mange av brukerne kjenner ikke rettighetene sine. Dersom noen er usikker eller har behov for bistand vil jeg oppfordre til å ta kontakt med oss, sier eldreombudet.

Myhr opplyser at det til forskjell fra hjemmesykepleie kreves en egenandel for praktisk bistand. Brukeren velger selv hvorvidt vedkommende ønsker å benytte seg av offentlig eller privat hjemmehjelp som har inngått avtale med bydelen.

– Det er fritt brukervalg, opplyser Anne Myhr.

Reklame

Her kan du levere Lotto