Gå til sidens hovedinnhold

Solgte øl til barn

Tre butikker i Pilestredet er tatt i alkoholsalg til mindreårige.

PILESTREDET: I løpet av høsten 2008 har avholdsorganisasjonen Juvente kontrollert en rekke dagligvare forretninger i hovedstaden for deres rutiner i forbindelse med alkoholsalg til mindreårige.

Vi sender ungdom mellom 12 - 16 år inn i et utvalg dagligvareforretninger, for å forsøke å få kjøpt alkohol uten legitimasjon, forteller Kristina Skoric, leder i Oslo Juvente.

Noen fikk kjøpt uten problemer. Bare i Pilestredet ble tre forretninger tatt i brudd på alkoholloven.

20 av 43 solgte alkohol

I 20 av 43 butikker fikk osloungdom kjøpt alkohol uten det minste problem. I Ålesund fikk mindreårige kjøpt i hele 13 av 14 butikker.

Viser ikke disse tallene at Oslo gjør noe riktig?

Så lenge mindreårige får kjøpt alkohol er ikke alkoholpolitikken god nok, slår Skoric fast.

Hun tror strengere og umiddelbare sanksjoner er løsningen.

Vi mener at en butikk eller utested som blir tatt bør miste bevillingen umiddelbart i tre uker. Blir de tatt igjen, bør den inndras for tre måneder, sier Skoric. Inndragning av bevillingen er det eneste som kan få utsalgsstedene til å skjønne alvoret i dette, sier hun.

Skoric mener kommunens kontrollrutiner er langt fra optimale.

Vi opplever at kommunen hverken har gode eller effektive kontrollrutiner. Vi vil at alle utsalgssteder skal kontrolleres fem ganger årlig, sier Skoric. Når jeg leser Oslo kommunes alkoholpolitiske handlingsplan virker det heller ikke som om de tar dette alvorlig nok, sier hun.

Stort fokus

Dette avvises blankt av Næringsetaten, som er ansvarlig for både tildeling og inndragning av sjenke- og salgsbevillinger i Oslo.

Næringsetaten har et stort fokus på dette problemet, sier Gunnhild Haugen, direktør i Næringsetaten. Brudd på alkohollovgivningen vil bli møtt med strenge reaksjoner, sier hun.

Regelverket sier at det skal utføres tre ganger så mange kontroller som byens rundt 350 utsalgssteder

I år har vi utført rundt 1500 kontroller, så vi tilfredsstiller det lovbelagte kravet og vel så det, sier Haugen. I fjor var halvparten av landets inndratte sjenkebevillinger inndratt i Oslo kommune, sier hun.

Hun er snar med å understreke at Næringsetaten har iverksatt flere tiltak for å komme problemet til livs.

Vi har igangsatt "Oslo-prosjektet", som er et samarbeidsprosjekt mellom skoler, foreldreutvalg, rusomsorgen og politiet. Vi har også en tipstelefon, hvor folk kan ringe inn og tipse oss om steder som selger alkohol til mindreårige, sier Haugen. Alle tipsene blir fulgt opp i form av kontroller, lover hun.

I år har skal 16 butikker i hovedstaden ha mistet salgsbevilgningen, får Lokalavisen opplyst.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året