*Nettavisen* Nyheter.

Solgte øl til mindreårig

Politiførstebetjent Roy Cato Einarsen er svært fornøyd etter at bare en forretning av 27 kontrollerte ble avslørt etter salg av alkohol til mindreårige. Foto: Arkivfoto

En butikk i Bydel Grorud kan vente seg en klekkelig bot og inndratt salgsbevilling etter salg av øl til en 17 år gammel jente.

Groruddalen: Politiet og Oslo kommune rykket fredag ut til 27 butikker i Groruddalen for å kontrollere hvordan salget av alkohol foregår. De stilte i sivil, og fulgte med på hvordan de ansatte sjekket unges legitimasjon.

Resultatet var i all hovedsak oppløftende. 26 av 27 butikker fulgte regelverket, og ba alle under 23 år om legitimasjon. Unntaket var en butikk som ikke tilhører noen kjede.

Her fikk en 17 år gammel jente med seg en pose full av alkoholholdige varer, uten å måtte vise noen form for legitimasjon.

I tillegg ble en annen 17 år gammel jente avslørt med falsk legitimasjon, et bankkort med feil alder, i en annen butikk. Denne 17-åringen må vente seg en anmeldelse for forfalskning. I tillegg ble bankkortet inndratt.

Alvorlig brudd

– Det er ingen bagatell å bli tatt med falsk legitimasjon. Du får det på rullebladet, og kan få problemer ved senere jobbsøknader. I tillegg vet vi av erfaring at unge med plettet rulleblad kan bli sendt hjem ved ankomst USA. jeg kjenner tre-fire slike tilfeller selv, sier Roy Cato Einarsen, politiførstebetjent ved Stovner politistasjon.

– Vi har et samarbeidsforum i Oslo som heter Samfor, dette er et samarbeidsforum for foreldrefokusert forebygging. Der sitter næringsetaten, utdanningsetaten, rusmiddeletaten,Salto, Oslo kommunale foreldreutvalg, og politiet. samt ”Av og til” det som het Alkokutt før. Hver vår gjeommfører vi en aksjon vi kaller «Våryr».

Ett av tiltakene er at vi smmen med næringsetaten har kontroller av butikker i hele Oslo som selger alkohol, forteller Einarsen.

Tok ingen langere

Han forteller at de under aksjonen også var på utkikk etter langere, altså voksne som handler alkohol for folk under 18 år. Denne gang ble ingen slike tilfeller avslørt. 20.

– Det meste så egentlig veldig bra ut. De flest butikkene har på plass god opplæring av de ansatte. Kjedene har fast gjennomgang av sine rutiner, og det ser ut til at alt sitter som det skal de aller fleste steder. Det er oppløftende, sier Einarsen.

Han mener å se en klar positiv tendens siden han selv kom med i disse aksjonene for fem-seks år siden.

– Konsekvensene er store om forretningen blir tatt. De ansvarlige vet at det holder med å være uaktsom. Følges ikke reglene og unge får kjøpe alkohol, så vanker bøter fra 10.000 og oppover. I tillegg er det vanlig å miste bevillingen i 14 dager. Det svir, sier Einarsen.

Han minner om at politiet og næringsetaten ønsker tips fra unge og foreldre om hvor de får kjøpt alkohol ulovlig. Det finne en egen tipstelefon på nummer 23 46 00 00. Du kan også sende mail til tips@rusinfo.no. Her behøver du ikke opgi navn.

– Kommer det tips så legger vi forretningen inn på listen over dem som kontrolleres, forteller Einarsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.