Gå til sidens hovedinnhold

Solgte våpen i sentrum

Karen Holmqvist (17) fra Rødtvet var sentral i Changemakers aksjon ved Nationaltheatret forrige måned.

RØDTVET: Norges våpeneksport til utlandet var tema for aksjonen hvor hun solgte leketøysvåpen til forbipasserende med bind for øynene.

Det morsomste jeg har gjort? Det må være den første aksjonen jeg var med på. Det var sommeren 2006, og vi lå på trappa til Finansdepartementet og skrubba. Vi ville at Norges oljepenger skulle bli rene, smiler Karen.

Engstelsen for hva hun egentlig skulle være med på gikk fort over da aksjonen var i gang.

Det var bare kjempegøy.

Siden har hun fortsatt å illustrere organisasjonens meninger gjennom kreative aksjoner.

Sosialt arbeid

Lokalavisen Groruddalen møter Karen på Elvebakken videregående skole, hvor hun går andre året på allmennfag. Fremtida har hun ikke planlagt så nøye ennå, men kanskje vil hun bli journalist.

Jeg er med i redaksjonen for medlemsavisa «Changemaker-magasinet», og det er veldig gøy. Jeg har også tenkt litt på utviklingsstudier, sier hun.

Ved å være med i Changemaker får hun også reist en del. Organisasjonen har tre landslagssamlinger i året, og til sommeren går turen nordover til Tromsø.

Changemaker er underlagt Kirkens Nødhjelp, og jobber for å endre årsakene til fattigdom og urettferdighet. Ungdom og voksne opp til 30 år kan være med i organisasjonen.

Det er viktige og spennende saker vi jobber med, men vi skal ikke bare redde verden. Det er også viktig å ha det sosialt og gøy sammen. Vi diskuterer helt andre ting også. Jeg har fått mange nye venner, og vi har det kjempekoselig.

Kunnskap til handling

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i nettopp Changemaker?

Det var nok litt tilfeldig. De holdt foredrag under konfirmasjonsundervisninga, og jeg valgte å bli medlem. Jeg er medlem i Natur og ungdom også, men er ikke aktiv der. Man blir fort engasjert når en er med i Changemaker og har venner som er opptatt av det samme. Organisasjonen er også veldig opptatt av handlingsalternativer, ellers ville det blitt litt håpløst, sier hun.

Hvordan jobber dere i forkant av en aksjon?

Vi har seminarer hvor vi lærer mye om ulike tema. Så får vi skoleringspakker på hovedtema som kan gi ideer til en aksjon. Men vi kan også finne på helt egne ting. Det er mye planlegging, og veldig gøy.

Har du inntrykk av at ungdom i Groruddalen engasjerer seg?

Det er ikke så veldig mange som er med i Changemaker. Jeg vet ikke hvordan det er i partipolitikken, men jeg tror det er like mye interesse blant ungdom i Groruddalen som andre steder i byen.

Har det vært fint å vokse opp i Groruddalen?

Ja, jeg har hatt det veldig fint. Jeg bor like ved skogen, og har vært mye på turer. Der finner du kuer om sommeren, samtidig som det ikke er så langt fra byen heller. Også er det der jeg har bestevennene mine, sier Karen.

Reklame

Her kan du levere Lotto