RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DittOslo tror på mer jubel for Vålerenga i år enn i fjor, men det holder neppe helt til medaljekamp.
DittOslo tror på mer jubel for Vålerenga i år enn i fjor, men det holder neppe helt til medaljekamp. Foto: Foto: Christian Haksø

Solid opptur for Vålerenga

Fredag starter Tippeligaen med Vålerengas kamp i Molde. Her er dittOslos tips for 2014-sesongen.

OSLO: Fredag begynner fotballen å rulle i Norge igjen, når Vålerenga og Molde sparker i gang tippeligasesongen 2014. I norske medier går det sport i å spå utfallet, og ekspertene har stort sett plassert Vålerenga et sted rundt niendeplass.

Vi i dittOslo.no vil ikke være noe dårligere. I år bringer vi også vårt eget eliteserietips.

Redaksjonens fotballinteresserte har stukket sine hoder sammen og trukket frem styrker og svakheter hos samtlige 16 lag. Det har gitt en tabell vi tror på. Så får vi se hvem som overrasker og skuffer i "verdens mest uforutsigbare liga" i år.

Her er vårt tabelltips for 2014-sesongen:

1. Rosenborg

Hadde allerede i fjor en meget solid stall. Den er forsterket med spillere som Morten Gamst Pedersen og Riku Riski, noe som gjør at Rosenborg ser sterke ut over hele banen.

Lysten på suksess er sterk i trondheimsklubben, etter å ha vært like ved å vinne både serien og cupen i fjor. Per Joar Hansen har nå hatt et år på å sette sitt preg på Rosenborg. Det bør holde til det helt store i 2014.

2. Molde

Ole Gunnar Solskjær er borte, og han tok med seg både et helt støtteapparat og en halv midtbane da han dro. Men Solskjær brukte fjoråret til å bygge en svært bred stall i Molde, så fjorårets cupmester ser fremdeles svært solide ut.

Keeper Nyland og forsvaret foran ham er muligens ligaens beste. Tor Ole Skullerud er et godt valg som trener, og på midtbanen kan Elyounoussi og Singh vise seg som gode erstattere for Dæhli, Eikrem og Berget, selv om de nok mangler litt på nivået til gutta som dro til Cardiff.

3. Strømsgodset

Fjorårets seriemester har mistet flere sentrale spillere etter gullet, og særlig Stefan Johansen og Ola Kamara vil bli savnet. Drammensklubben har nok gjort noe smart i å hente tilbake Mohammed Abu, som har fungert i Godset før. Danske Patrick Olsen kan bli enda en ung suksess i Drammen.

Trener Ronny Deilia har skapt et mesterlag med relativt begrensede midler før, og laget virker solid også i år. Men et etterlengtet seriegull kan ofte fjerne litt av den sulten som kreves for å nå helt opp.

4. Viking

Kjell Jonevret har bygget et godt lag og fått til mye i løpet av sin tid i Stavanger. Nå er imidlertid noen av grunnpillarene i byggverket borte, i form av Rune Jarstein, Johan Lædre Bjørdal og Trond Olsen. Tre islendinger er blant de som skal erstatte de tapte.

Ungguttene Berishe og De Lanlay kommer bare til å bli bedre, men flere utskiftinger på sentrale plasser vil skape noe usikkerhet. Det skal mye til at alle slår til i såpass stor grad at Viking kan ta steget helt opp på medaljeplass.

5. Brann

Mange i Bergen var lei av Rune Skarsfjord allerede før fjorårssesongen startet, og mangelen på entusiasme i entusiasmens høyborg sendte Brann langt ned på tabellen. Nå er det snudd på hodet, med den svenske treneren Rikard Norling på plass i Bergen.

Vadim Demidov blir en nyttig tilvekst i forsvaret til Brann, men ellers er stammen i laget mye av den samme som bare ble nummer åtte i fjor. Og da var veien kortere ned enn opp. Entusiasmen holder ikke helt til toppen.

6. Vålerenga

Mye har skjedd på Valle siden Kjetil Rekdal overtok i januar i fjor. Forventningene, som i fjor viste seg å være altfor høye, er dempet. Det samme er lønnsutgiftene. Kjartansson har vist målteft i treningskampene. Å få ham i gang i seriespillet blir viktig for VIF.

Kjetil Rekdal har nå fått komponert en tropp som er hans egen. Treneren har vist i flere klubber at han er god på å bygge lag. Et års bygging i Vålerenga bør ha hevet laget. Det vil svinge i en ung stall der mange er nye, men vi tror på flere positive opplevelser enn i fjor.

7. Aalesund

Sunnmøringene har mistet storscorer Hamed-Allah etter fjorårets fjerdeplass. Det vil koste i Tippeligaen, der en spiller i scoringsform ofte kan bety forskjellen på suksess og middelmådighet. Samtidig har salget gitt AaFK midler til å forsterke.

Samtidig kan marokkanerens exit gjøre at Michael Barrantes igjen kan vise seg som den stjernen han er. Her er potensialet stort, og han kan være hærføreren som drar med seg en solid samling unge spillere opp på et godt nivå.

8. Haugesund

Rogalendingene kronet sin imponerende reise inn den absolutte toppen av norsk fotball med en bronsemedalje i fjorårets serie. FKH har flere ganger blitt avskrevet etter å ha mistet stjerner, men laget har stadig klart å fornye seg 

Denne gang er det Umaru Bangura som er borte. Den defensive krumtappen vil bli savnet. Fjorårets medalje kan ha mettet noe av sulten på suksess i Haugesund. Da blir det vanskelig å få ut sitt fulle potensial – og vel så det – enda en gang.

9. Odd

Kontinuitet er blitt et nøkkelord i Odd, og det kan fort være skienslagets største styrke i 2014. En solid bakre femmer vil gjøre det vanskelig å score mange mål på Odd i år, og et innarbeidet system kan skape nok fremover til en plass på øvre halvdel i år.

Frode Johnsen overrasket alle med å bli toppscorer i serien i fjor. Det skal mye til å kopiere den bragden i en alder av 40 år. Mangel på mål kan koste Odd poeng, men Johnsen vil sikkert stange inn et akseptabelt antall i år også.

10. Lillestrøm

Det har vært mye gjennomtrekk på Lillestrøm de siste årene, men fellesnevneren er at laget har havnet på nedre halvdel. Det vil de nok også gjøre i år. Og går det riktig galt, kan laget med lengst fartstid i toppdivisjonen fort bli truet av nedrykk.

Frode Kippe er ikke like god som i glansdagene, men holder fortsatt koken i et LSK-forsvar med flere usikkerhetsmomenter. Midtbanen er bedre, der både Riise, Vaagan Moen og spennende Fofana er meget bra på sitt beste. Disse må nok også stå for målene, for på topp er det tynt.

11. Bodø/Glimt

Nordlendingene rykket opp med god margin i fjor. Det har mange lag gjort før dem, for så å slite i Tippeligaen. Vi tror imidlertid det innarbeidete systemet i Glimt gir laget en god trygghet. En midtbane med minst én Berg og to kjappe vinger foran er en god, gammel oppskrift. 

Glimt har også forsterket i flere posisjoner, for eksempel med nigerianske Chatto på midtbanen og hjemvendte Trond Olsen på en av kantene. «Ibba» på topp er et usikkerhetsmoment, men flere VIF-flopper har gjort det bra på toppnivå tidligere.

12. Start

Start var avskrevet av mange etter en svak sesongstart i fjor, men Mons Ivar Mjelde fikk tillit og ledet sitt mannskap inn til niendeplass. Laget har mye av den samme stammen i år, og nettopp kontinuiteten er en styrke hos Start anno 2014.

Laget har en jevn og god førsteellever, uten de helt store stjernene. En som ble avgjørende i fjor, var imidlertid Matthías Vilhjálmsson, som stoppet på 11 mål. Han får nok mer hjelp i år, men bør fortsette å score for å holde nedrykksstreken på trygg avstand.

13. Sarpsborg

Laget fra Østfold så ut som sikre dumpekandidater tidlig i fjorårssesongen, med et forsvar som tidvis var like lekk som Sarpefossen. Men den britiske ringreven Brian Deane fikk orden på sakene, hentet inn et par nye spillere og loset laget til ny tippeligakontrakt. 

Siden i fjor har viktige Mohammed Elyounoussi forsvunnet fra klubben, mens Bojan Zajic har fulgt etter Aaron Samuel fra Vålerenga. Zajic er en spiller som kanskje ikke bidro nok til å forsvare en plass i VIF, men hans scoringer og pasninger kan bli viktige for Sarpsborg. 

14. Sogndal

En solid defensiv har i flere år vært nøkkelen til suksess – i form av å holde plassen – for Sogndal. Slik blir det nok også i år, med Azar Karadas (han er bare 32) som sjef i forsvaret. Nyinnkjøpte Helge Haugen blir et viktig arbeidsjern på midtbanen.

Fremover på banen er det tynnere. Ingen scoret færre enn Sogndal i fjor, og slik kan det fort bli i år også, uten Malick Mane i stallen. Men dødballer vil alltid være et våpen for vestlendingene. Det kan holde til ny kontrakt i år igjen.

15. Sandnes Ulf

Rogalands svakeste lag i Tippeligaen slapp inn flest mål og hadde dårligst målforskjell av alle i fjor. Da er det i seg selv imponerende å holde plassen. Asle Andersens gutter selger seg dyrt i jevne kamper og var et bra bortelag i fjor.

Laget har vært flinke til å erstatte spillere som forsvinner, og 2014 blir et nytt år med mange nye ansikter i lyseblå drakt. Det kan gå bra, men mye skal klaffe om Ulf skal beholde plassen. Særlig tomrommet etter Høiland og Thorsteinsson på topp blir vanskelig å fylle.

16. Stabæk

Laget fra Bærum har sin største stjerne på trenerbenken. Bob Bradley har trent landslagene til USA og Egypt, men i Stabæk får han en formidabel utfordring med et ungt lag, som i tillegg har mistet Stengel og Stokkelien.

Få forventet at laget skulle rykke opp i fjor, og laget slapp inn flere mål enn mange lag lenger nede på tabellen. Det går an når man kan kompensere med en sterk offensiv. Det kunne Stabæk så vidt i fjor, men et nivå over blir det verre.

Les også: Davy Wathne tror Rekdal tar VIF til fjerdeplass

Les også vår kommentar: Forskjellen mellom topp eller flopp for Vålerenga

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere