RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knut Chr. Hallan kalte møtet en parodi, mens varaordfører Aud Kvalbein følte hun var tilbake på skolebenken da SFT arrangerte høring om den fremtidige overvåkingen av dypvannsdeponiet.
Knut Chr. Hallan kalte møtet en parodi, mens varaordfører Aud Kvalbein følte hun var tilbake på skolebenken da SFT arrangerte høring om den fremtidige overvåkingen av dypvannsdeponiet.

Som å begynne i barnehagen igjen

Flere deltakere på SFTs høring om overvåking av dypvannsdeponiet følte at møtet var en parodi.

HELSFYR: Dette var litt av en seanse. Jeg følte det som om jeg var tilbake på skolebenken igjen. Det er utrolig at de ikke klarer å behandle dette mer profesjonelt, sier varaordfører Aud Kvalbein (KrF) etter høringsmøtet hos SFT på torsdag.

SFT hadde invitert involverte parter til møte for å få innspill til den fremtidige overvåkingen av dypvannsdeponiet ved Malmøykalven. På møtet deltok blant annet representanter for Folkeaksjonen mot giftdumping, Norges Velforbund, byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, Rambøll, samt SFT.

Møtet ble ledet av en uavhengig møteleder som ikke kjente til saken.

Dette var som å begynne i barnehagen igjen, sa Knut Waagsaas i miljøavdelingen i Norges Velforbund om møteopplegget.

Massiv mistillit

Oslo havn har gjennom deponeringsperioden ikke klart å skape tillit hos sine argeste kritikere.

NIVA, NGI og NGU har vært blant de fagmiljøene som har vært innleid i forbindelse med overvåkingen.

På møtet i forrige uke kom det klart fram at nye, uavhengige miljøer må inn i den fremtidige overvåkingen av dypvannsdeponiet.

Det hele er en parodi. I denne saken har Norges såkalt beste faglige miljøer vært involvert i kontrollen. Mange organisasjoner mener at det ikke har fungert, derfor er det viktig at et nytt overvåkingssystem bringes over på nye hender slik at det ikke blir bukken som passer havresekken igjen, sier Knut Chr. Hallan i Folkeaksjonen mot giftdumping.

Krangel om film

Folkeaksjonen mot Giftdumping ønsket å vise en filmsnutt for de fremmøtte, og først etter at Knut Chr. Hallan truet med å forlate møtet ble dagsorden endret, og det ble satt av tid til filmvisningen.

Folkeaksjonen mener filmen viser en massiv sandrygg i deponiet, og at denne stammer fra tildekkingsprosessen som de mener ikke fungerer som den skal. SFT har mottatt kopi av filmmaterialet og vil nå gjennomgå dette.

Tilliten til SFT som kontrollorgan er heller ikke stor. Mange av deponimotstanderne mener at SFT er part i dypvannsdeponiet gjennom betydelige økonomiske tilskudd.

De prøver i alle fall å komme i dialog, men det sier vel sitt at Neptun, Greenpeace, Miljøvernforbundet og Innbyggerinitiativet har så liten tillit til SFT at de ikke kom på møtet, sier Rune Haaland i Folkeaksjonen mot giftdumping.

Det er prisverdig at de inviterer til møte og ber om innspill, men jeg er ikke sikker på om de tar innspillene på alvor, sier varaordfører Aud Kvalbein (KrF).

Nyttig møte

SFT på sin side var veldig fornøyd med møtet og de innspillende de fikk til den videre jobben med overvåkingssystemet.

Dette var et veldig nyttig møte og vi fikk mange fine innspill. Nå er det viktig at de som deltok kommer med utdypende innspill innen høringsfristen 26. mars, sier sjefingeniør Ingvild Martinsen i SFT.

Til kritikken på møteopplegget sier medierådgiver Reidar Evensen i SFT følgende i en e-post til Nordstrands Blad:

Vi mener møteopplegget var med å sikre at alle som deltok fikk komme til ordet, enten i gruppearbeidet og/eller i plenum. Vi fikk flere positive tilbakemeldinger fra deltakerne på at vi hadde invitert til møtet. Én av deltakerne mente underveis i møtet at det var en «parodi». Han sa ifra til alle at han ville forlate møtet. Han valgte likevel å bli værende. Vi håper det tyder på at han synes høringsmøtet tross alt var nyttig.

Det var selvfølgelig helt frivillig å delta på høringsmøtet. SFT har laget et forslag til program for videre miljøovervåking av dypvannsdeponiet ved Malmøykalven som vi har sendt på høring. Vi har bedt om skriftlige innspill til vårt forslag til program innen torsdag 26. mars. Underveis i denne høringsprosessen invitere vi alle parter til høringsmøtet i går. Vi fikk mange nyttige innspill fra dem som deltok på møtet, skriver Evensen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere