Gå til sidens hovedinnhold

Som et nakenbilde av svigermor på nattbordet

Vi tok en prat med bastionær Heljar Nilsborg om den nymonterte Vålerenga-logoen i Valkyriegata.

Hvordan reagerte du da du så den nymonterte Vålerenga-logoen i Valkyriegata?

Jeg for min del ble først kvalm, men nå i ettertid har dette glidd over i undring over at bydelslaget fra Vålerenga i samarbeid med Hafslund velger å gjennomføre en så opplagt provokasjon. Dette er på ingen måte gjort i et ubetenksomt øyeblikk; her har noen åpenbart bestemt seg for å markere hvilket av hovedstadslagene som har penger/pengefolk i ryggen. Vif blir som kjent sponset av det statseide energiselskapet hafslund, og når de allikevel, fra tid til annen stiller seg så dårlig til at de må ha ekstrabevilgninger for å holde hodet over vannet pleier en av norges/kypros' desidert rikeste menn; skatteflyktningen John Fredriksen å ta den regningen. Tilbake til skiltet: En venn av meg sammenliknet malplasseringen av dette skiltet på Majorstuen med å ha et nakenbilde av svigermor på nattbordet sitt. "Nakenbilde av svigermor er én ting - at det står på ditt nattbord en annen". Lars Saabye Christensen vil aldri kunne referere til "Vif-skiltet på Majorstuen" i sine bøker. Det blir antakelig få, -om noen- litterære priser av slike miljøskildringer.

Jeg har registrert at vif har hengt opp en ganske fæl neonsak på jernbanetorget også. Denne plasseringen oppleves som mer hensiktsmessig med tanke på rekrutteringsgrunnlaget, av ymse årsaker.Kan du fortelle litt om den geografiske inndelingen av byen, mellom Lyn og Vålerenga?

Ski- og fotballklubben Lyn ble stiftet på St.Hanshaugen i 1896. Klubben har tradisjonelt vært regnet som en klubb fra vestkanten. Vålerengen er, som navnet antyder, et østkantlag.

Kampene mellom lagene er de eneste såkalte derby-oppgjørene i norsk toppfotball, og et av de definitive høydepunktene for majoriteten av fotballinteresserte oslo-borgere. Spesielt på vest har vi veldig gode følelser rundt disse kampene, vålerengen har som kjent ikke vunnet over Lyn i tellende kamp siden 1981. Dette har gjort at enkelte bastionærer konsekvent omtaler vif som "abonnementet" (jf. 6 "sikre" poeng hvert år...) Vi arrangerte faktisk en såkalt "spøkelsesfest" i går, lørdag, for å hylle vår gode og trofaste venn "Derby-spøkelset", samt å markere at det i dag er gått nøyaktig 10.000 dager siden sist vi tapte for vålerengen. Måtte det bli 100.000 nye!Hva betyr Majorstuen/Frogner-området for Lyn?

Områdene Vestre+Nordre Aker, Ullern, Ullevaal, St.Hanshaugen, Bislett, Majorstuen, samt Frogner med nærliggende områder ser vi i Bastionen på som kjerneområdene våre;selve smørøyet i grøten vår, og det er ikke til å legge skjul på at vi opplever at vålerengen og hafslund, ved å henge opp dette glorete neonskiltet, nå har strødd salt i smørøyet vårt. Jeg vil sammenligne denne avskyelige handlingen med følgende illustrasjon: sett at du gjennom en årrekke har plantet og sådd, luket og ryddet, og opparbeidet den mest fantastiske rosehagen du kan tenke deg. Så kommer du en dag hjem fra jobb, og oppdager til din forskrekkelse at naboen har vært i hagen og røsket opp den flotte alperosen din, og satt ut brennesle og annet ugress der i stedet. Slik oppleves dette faktisk, det er så usigelig trist at jeg finner ikke ord for å beskrive skuffelsen over å få nærområdet sitt rasert av en stor, grell neontavle. Visuell forsøpling av verste sort! Og dette mener jeg, uavhengig av hva som måtte stå på på neon-tavlen. Neon er en uting i bybildet, punktum! På lik linje med disse reklametårnene som har poppet opp som paddehatter rundt om i byen. Få det vekk!Du har forsøkt å kontakte en rekke folk i kommunen i sakens anledning. Kan du fortelle om dette?

Jeg har de siste dagene ringt rundt til diverse etater for å forhøre meg ang. lovligheten av dette reklame-hærverket, deriblant byantikvar, riksantikvar, byutviklingsavdelingen i rådhuset, etc. Dette gjorde jeg på bakgrunn av at det er kommet meg for øre at Oslo kommune har vedtatt en plan som går ut på at områdene Frogner/Majorstuen er ansett som verneverdige, og at disse derfor skal bevares mest mulig i "original" stand. Digre neon-skilt som sådan passer vel ikke helt inn i den tankerekken. Til tross for at jeg har vært i kontakt med et utall mennesker i nevnte etater har det ikke lyktes meg å få noe klart svar angående dette. Den som lever får eventuelt se. Det hadde ikke vært meg i mot - jeg drømmer ikke akkurat om om å få en "skyline" a la TokyoHvordan mener du Oslo kommune forholder seg til Vålerenga i forhold til Lyn?

Alle som følger litt med på oslo-fotballen har vel registrert at Oslo kommune har en lei tendens til å forfordele vålerengen fremfor lyn hva gjelder tildelingen av goder. Noe som kom klart frem i den famøse stadion-saken, hvor vålerengen, etter press fra diverse vif-tilhengere i kommunale etater og komiteer, ble tildelt en tomt med antatt markedsverdi i størrelsesorden 400-500 millioner norske kroner for den nette sum av 1 -en- krone! Det er nå engang slik at politikere lever av stemmer, og her håpet de vel at ved å vedta en slik gave kunne de kjøpe seg stemmene til en god del fotballsupportere. Det er imidlertid mitt håp at majoriteten av byens borgere ser det urimelige i en slik handling, spesielt med tanke på hvilke skrikende behov som til stadighet avdekkes i bl.a. skolen, eldreomsorgen, osv. Noen hundre millioner ville unektelig kommet godt med innen flere av disse områdene.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus