RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Somaliere er ikke dårlige foreldre


Nima Abdi Diriye (f.v.) med barna Ayanle Ismal (10), Mahad Diriye (5) og Hamze Ismal (7).
Nima Abdi Diriye (f.v.) med barna Ayanle Ismal (10), Mahad Diriye (5) og Hamze Ismal (7).
Norske somaliere er lei av stigmatiseringer som stempler dem som dårlige foreldre og lite integrerte.

TORSHOVDALEN: Mamma, kan vi ake nå? Kan du bære akebrettet?

Fem år gamle Mahad Diriye er som unger flest glad i å ake, ikke fullt så glad i å dra kjelken opp bakken. Men mamma stiller opp, drar kjelke og tørker tårer når aketuren ender litt brått i en snøfonn.

Ikke håpløse

Jeg synes dette er fantastisk, alle guttene mine har det kjempefint, sier mor Nima Abdi Diriye. Hun har tatt med seg alle sine tre sønner på aketur i regi av Minoritetsspråklig Ressursnettverk (MiR).

Bakgrunnen for arrangementet var at MiR ønsket å tilbakevise påstander og stigmatiseringer om somaliere som dårlige foreldre og lite integrerte. Sist ute var debatten rundt boka «Se Oss» som ble gitt ut i 2008. Forfatteren av boka, Amal Aden beskriver det norsksomaliske miljøet fra innsida, der somaliere framstilles som elendige foreldre og lite integrerte i det norske samfunnet. Feil, mener leder av MiR, Whyn Lam.

Vi føler at pressen er veldig unyansert, og nå ønsker vi å vise at somaliere ikke er så håpløse som det mange tror. Jeg tviler jo ikke på historien i «Se Oss», men det er viktig å huske på at det er hennes historie. For hver som opplever slike ting, er det sikkert ti som ikke gjør det, sier Lam, som får støtte av Nima Abdi Diriye.

Faller mellom to stoler

Jeg synes det er litt negativt. Det er hele tiden at somaliere er sånn og sånn, sier hun.

Hva tenker du om at somaliere blir framstilt som dårlige foreldre?

Det er helt feil. Somaliere er glad i barna sine og vil gjøre alt for dem, sier hun.

Problemet er at vi ofte faller mellom to stoler. Vi er oppvokst med én kultur og så kommer vi til et helt nytt land med en annen kultur. Jeg har selv mange ganger opplevd at jeg har stilt spørsmål ved ting i det norske samfunnet, men får svar at «sånn er det bare». Vi blir stemplet og det opplever jeg som veldig sterkt, sier Diriye, som mener ansvaret ligger både hos nordmenn og somalierne selv.

Det er for lite kunnskap. Vi er ganske nye i landet og vet for lite om det norske samfunnet. Men nordmenn vet for lite om oss også. Vi trenger somaliere som kan stå fram og si sin mening i for eksempel Stortinget og regjering, sier hun, og fortsetter:

Barna våre er jo ikke norske eller somaliske, de er samfunnets barn.Nima Abdi Diriye

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere