Somaliske Deeqa Ahmed (27) driver livreddende kreftforskning

LESEHEST: – Jeg har alltid vært glad i å lese. Både faglitteratur og skjønnlitteratur. Nå har jeg tenkt til å lese meg opp på somalisk litteratur. Der henger jeg litt etter, sier nyslått PhD Deeqa Ahmed fra Holmlia, nå bosatt i sentrum.

LESEHEST: – Jeg har alltid vært glad i å lese. Både faglitteratur og skjønnlitteratur. Nå har jeg tenkt til å lese meg opp på somalisk litteratur. Der henger jeg litt etter, sier nyslått PhD Deeqa Ahmed fra Holmlia, nå bosatt i sentrum. Foto: Foto: Julie Messel

1600 nordmenn dør årlig av tykktarmskreft. Deeqa Ahmed forsker døgnet rundt for at sykdommen skal kunne påvises på et tidlig stadium og dermed kureres.

OSLO: Hun og kollegaene hennes ved Oslo universitetssykehus har gjort funn som kan påvise tykktarmskreft langt tidligere enn før.

Den unge kvinnen er ikke redd for å snakke om livet som hardtarbeidende student:

Det er gått to uker siden den 27-årige Oslo-kvinnen disputerte foran opponenter, professorer, kolleger, familie og venner, 14. juni. Så langt vi i lokalavisen har funnet ut, er hun den første somaliske kvinnen i Norge med doktorgrad i medisin.

Tykktarmskreft

I tre år har den spede Oslo-kvinnen, med røtter fra både Sør-Somalia og Puntland i Somalia, forsket på en av de kreftformene som tar flest liv i dette landet, tykktarmskreft.

1600 mennesker dør årlig av krefttypen som i særlig grad rammer eldre. Det har vært lange dager på Oslo universitetssykehus, og Deeqa innrømmer gladelig:

– Det skal bli godt med litt ferie.

LES OGSÅ: Her gjøres nybrottsforskning på minoritetskvinners helse

Det er et stort ansvar som hviler på hennes skuldre.

Ikke bare har hun skrevet en avhandling på en type kreft som rammer svært mange familier i Norge, men hun er også representant for en folkegruppe i Norge som ifølge statistikk og medier ikke er særlig godt integrert.

– Men bildet av somaliere i Norge er komplekst, sier hun.

Biomedisin

Hun har bodd hele sitt liv i Oslo, gikk på Rosenholm barneskole og Holmlia ungdomsskole.

Deretter gikk hun på Manglerud videregående der interessen for biomedisin ble vekket.

Deretter fulgte studier på Universitetet i Oslo, før hun altså avsluttet sin doktorgrad nå i juni.

– Jeg har alltid vært glad i å lære nye ting og lese gode bøker, sier hun.

På spørsmål om hva hun synes om representasjonen av somaliere generelt i mediene, svarer Deeqa:

– Jeg skjemmes ikke over å være somalisk, og er stolt av min somaliske bakgrunn. Faren min kom til Norge i 1975. Da var det ikke mange somaliere her, hverken på Holmlia eller i Norge generelt. Etter at krigen i Somalia brøt ut i 91 er langt flere somaliere på flukt. Innvandringsdebatten i Norge tar ikke høyde for at dette ikke er en unison gruppe. Flyktninger som har opplevd krig og traumer kan ikke forventes å bare skli inn i det norske samfunnet, sier Deeqa.

LES OGSÅ: Asha (70) er et uønsket menneske

Forbilde

– På samme tid tror jeg det er lettere for min generasjon nordmenn med somalisk bakgrunn. Å komme hit som 50-åring er noe annet enn å snakke flytende norsk og ha skole og høyere utdanning fra Norge, sier Deeqa.

– Skjønt de fleste mennesker har godt av å bli utfordret, da vil de fleste jobbe hardt, tror Deeqa.

Hun er klar over av at hun kan bli opplevd som et forbilde:

– Det synes jeg er hyggelig. Når det kommer unge jenter og spør om råd i forhold til valg av høyere utdanning og spør om de valgene jeg har tatt, da blir jeg jeg jo rørt og imponert, sier hun.

Hun er nylig flyttet fra Holmlia etter 26 år på Lusetjern.

Deeqa og mannen, som også er realist, bor nå i sentrum.

– Han er fra sentrum og har vært lite på Holmlia. Men når han er med til foreldrene mine på Lusetjern der blir han alltid like overrasket. Holmlia er jo en perle. Søndre Nordstrand er jo helt unikt, sier forskeren.

Hun kan ikke forestille seg et bedre sted å vokse opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.