RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Somaliske kvinner i konflikt med barnevernet


Somaliske kvinner mener de blir dårlig behandlet av barnevernet.
Somaliske kvinner mener de blir dårlig behandlet av barnevernet. Foto: Foto: Marion Juliussen
Fredag demonstrerte somaliske kvinner og noen få menn på Grønland. De var forbannet på byens barnevern som de mener tar ungene deres.

Grønland: Somalierne samlet seg med rop og appeller og viste frem bannere og plakater med kritikk av barnevernet.

Del på Facebook

De etterlyste et barnevern med kompetanse på minioriteter og forståelse for deres situasjon. De vil at barnevernet skal ansette folk med somalisk bakgrunn og at barna skal komme i muslimske fosterhjem.

– Forstår ikke

– Det er et problem at disse familiene ikke forstår hvordan barnevernet jobber, sier Fauzia M. Hashi, en av kvinnene som ledet demonstrasjonen.

– De opplever det som et overgrep når barnevernet griper inn. De blir redde og låser døra. Barnevernet svarer med å bruke politi, noe som er veldig skremmende. Dette er de svakeste familiene i det somaliske miljøet. Mange er analfabeter og snakker ikke norsk.

Fattige familier

Hvorfor griper barnevernet inn i disse familiene?

– Dette er fattige familier som lever i dårlige boliger og sliter både sosialt, medisinsk og økonomisk. Dette går selvsagt utover ungene og det sendes bekymringsmeldinger fra naboer, skole og barnehage.

Gap mellom kulturene

Mener du at barnevernet skal akseptere at ungene lider fordi det er somaliske familier?

Nei. Våre barn skal ha det samme vern og rettigheter som andre barn. Problemet er måten barnevernet går frem på. Det handler blant annet om kommunikasjon og respekt. Gapet mellom kulturene er kjempestort, barnevernet trenger flerkulturell forståelse. Den boka de jobber etter passer ikke til samfunnet i dag.

Khat er et problem

– Det er en kjent sak at bruken av khat hos mange somaliske menn skaper problemer i familiene. Er det en sammenheng her?

– Ja, det er det, sier Naima Abdirahman Aseyr, den andre kvinnen som står bak demonstrasjonen.

Hun er en av ildsjelene i det somaliske miljøet og står som nummer fem på lista til BU i Gamle Oslo.

– Khat er forbudt i Norge og det er dyrt. Mennene greier ikke rollen som familiefedrenår de hele dagen spiser khat. Det blir skilsmisser og kvinnene blir stående helt alene. Disse mennene trenger hjelp. De mangler behandlingstilbud, samfunnet bryr seg ikke med dette problemet. Jeg er veldig bekymret for barna i disse familiene.

Hva slags behandling og av hvem?

– Det er mange somaliere som får til livene sine bra. Disse bør bry seg mer. Og vi trenger flere somaliere i hjelpeapparatet. Somaliere selv må hjelpe!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere