RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sommerens grillhit


Sterke og søte smaker i deilig miks.
Sterke og søte smaker i deilig miks.
Er du ribbet for grillideer, kan du prøve svin på kinesisk. Med et ribbestykke.

Kina har jeg til gode å besøke. Men jeg har vært i Chinatown, både i San Fransisco og New York, og håper og tror disse bydelene representerer litt av mangfoldet stornasjonen har å by på.

Kokkehjerte

I Chinatown er det familiedrevne spisesteder med hardtarbeidende kinesere på hvert gatehjørne. Håndverket er noe jeg personlig legger merke til og liker veldig godt:

Marinert kjøtt som ruller i flere timer på en grill. Pekingand som henger til modning i vinduene. Levende ål, skalldyr og småfisk klare til en hurtig tilberedning. Det varmer et kokkehjerte å se slikt.

Kinesernes matlaging er ganske ulik kjøkkenet jeg er opplært i, selv om respekten for råvarene er den samme. Det mest karakteristiske er bruken av sterke aromatiske smaker og kryddersauser.

Spesialiteter

Her er det bare én ting jeg ikke har sansen for, og det er det kunstige tilsetningsstoffet msg, som jeg synes de burde klare seg uten.

De har jo allerede fantastiske krydder som ingefær, chilivarianter, sitrongress, koriander, kokos, curry, soya, østerssaus og fiskesauser.

Jeg beundrer kineserne for filosofien «fra snute til hale». Praktisk talt alt på dyrene blir brukt – også der velstanden råder. Gjennom årene har de utviklet mange spesialiteter basert på det vi nordmenn opplever som odde råvarer.

Trippa, eller mage, er et godt eksempel. Den tjukke, gummiaktige huden som holder magen på plass, går til pølseproduksjon her hjemme, men i Kina er den en elsket delikatesse i seg selv. Ører, snute, milt, lunger, føtter og hale likeså.

Ribbestykke

Dette har jeg skikkelig sansen for! Selv om det er minimalt med kjøtt på for eksempel andeføtter, er de ganske morsomme å marinere, sprøsteke og deretter knaske på.

I ukens rett har jeg igjen tydd til grillen. Ute i norsk natur har jeg prøvd å frembringe duftene jeg kjente da jeg somlet meg gjennom Chinatowns fantastiske gater, med yrende liv og osende matkultur.

Jeg brukte et ribbestykke med bein, ganske likt det du bruker til jul. Dette er min favorittdel på grisen. Med alt det smaksrike fettet blir resultatet perfekt og saftig.

Og i møte med asiatiske smaker og litt røff grill, blir det sommerens grillhit! Restene fra middagen blir verdens beste lunsj.

Shanghai-svin

Ingredienser:

 • 1 side ribbe med bein, ca. 1,5 kg
 • salt

---

 • 4-5 cm fersk ingefær
 • 4 cm fersk galangal (søsteren til ingefær, finnes i en del asiatiske butikker)
 • 1 sjalottløk
 • 1 sitrongress
 • 1 fedd hvitløk
 • 4 ss honning
 • 2 ss chilisaus
 • saft av 1 lime
 • 5-6 ss soyasaus
 • 3 ss østerssaus
 • 2 ss finhakket koriander

 

LURER DU PÅ HVA SLAGS VIN DU SKAL DRIKKE TIL? LES VINTIPSET! Griselekkert

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere