“Sommerfugler” i sommersol

John Downey (6) var blant dem som smilte fra øre til øre på første skoledag.

John Downey (6) var blant dem som smilte fra øre til øre på første skoledag. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG

De fleste husker dagen livet ut. I dag var det første skoledag for spente førsteklassinger ved Lysejordet skole.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venter elevene i spenning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det skal være gøy å starte på Lysejordet skole.

Klikk på bildet for å forstørre.

I ring: Det var trangt om plassen i skolegården.

LYSEJORDET: – Oi, nå begynner vi å få litt dårlig tid, sier Leslie Downey, mens hun løper med lette skritt nedover bakken foran Lysejordet skole.

– Fleksibel skolestart

Hakk i hel har hun sønnen John Downey (6), som ser ut til å ta det hele med stoisk ro. Det til tross for at det faktisk er, ja nettopp, den dagen.

– John er forberedt. Han har hatt fleksibel skolestart, så han startet allerede 1. februar. Det hjelper litt, tror jeg, mot de berømte sommerfuglene første skoledag. Men det blir spennende. Det gjør det virkelig, sier Leslie mens hun forsvinner ned i mylderet av foreldre i skolegården.

– Tente lys!

I varm sommersol har foreldre, besteforeldre, søsken, lærere og faddere tatt plass. Sistnevnte med en rose i hånden som de skal gi videre til førsteklassingene. Og rektor, Ellen Bergsland, var strålende opplagt og tydelig klar for å ønske elevene velkommen.

– Så flotte dere er, og jeg ser dere sitter som tente lys. Det gjør som oftest elevene her ved Lysejordet, spøkte hun, og fikk beskjedne smil fra første rekke.

Så kom det de alle hadde ventet på.

– Nå roper jeg opp en og en av dere, og da kan dere komme opp hit å hilse på meg, på læreren og fadderen. Det blir en stor oppgave for den somer først ut, men det går sikkert bra.

Pustet lettet ut

Og som Bergsland hadde forventet gikk det hele som smurt. Førsteklassingene kom frem, en etter en, med sekk på ryggen og mot i blikket.

– Jeg er bestemor og står og venter på at jenta med det lyse håret på første rad skal ropes opp. Da skal det virkelig bli bildetagning, smiler en spent dame, mens hun nok en gang sjekker at kamerainnstillingene er korrekte. Det kommer jo bare én sjanse.

Så har hele klasse 1A blitt ropt opp, hilst på rektor og lærer og fått rose av fadder. Og til applaus fra foreldrene samles de ved læreren, klare for å ta fatt på aller første dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.