RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sommerkaos på 30-bussen

Hver gang solen skinner i sommermånedene, blir det kaotiske tilstander på 30-bussen. Bygdøy-beboerne er lei av trange busser og forsinkelser.

Bygdøy/Sentrum:Oslo sporveier har satt opp leddbusser på strekningen Bygdøy-Nydalen for å gi sommergjester til Bygdøy bedre plass på bussen. Lokalavisen dro rundt for å se om situasjonen var bedre med leddbusser. Da dukket et annet problem opp: Forsinkelser.

Trafikken til og fra Bygdøy er stor hele året. Men for Bygdøy beboerne er det ekstremt ille i sommermånedene. På grunn av turister, sommergjester og badeglade er det store køer og mange forsinkelser i kollektivtrafikken, spesielt når solen skinner.

Mange forteller at bussene ofte er nødt til å kjøre forbi ventende fordi det ikke er plass til flere passasjerer.

Hyppigere avganger

Folk er fortvilet fordi bussene kjører forbi eller er sene. Besøkende har ofte blitt stående og vente i over en halv time for å komme seg fra Bygdøy, forteller Olav Aaraas ved Norsk Folkemuseum.

Han forteller at avgangene burde være hyppigere.
Avgangene burde vært doblet! Ikke bare ville folk sluppet å vente så lenge, men det ville også redusert biltrafikken i området, mener Aaraas.

Rundtur

Lokalavisen tok en runde for å se hvor stort bussproblemet er. Det er satt opp leddbusser om sommeren, som skal hjelpe til med å løse problemene. Likevel føler ikke passasjerene at det har løst så mye.

Flere av de som bruker bussen fast forteller at det fortsatt er fullt på bussene. Spesielt i rushtrafikken. Det er barnehager, barneskolen og turister som benytter seg mest av bussene utenom rushtiden.

Plassproblemet utenom rushen er størst når det er sol. Da er ikke leddbussene mye til hjelp. I løpet av en busstur måtte gravide og eldre stå fordi det var så mange på bussen. I tillegg måtte en mann med barnevogn gi opp forsøket på å komme inn, og vente på neste buss.

I løpet av samme tur kom det en gjeng med barnehage- og skolebarn. Journalisten telte tilsammen nesten 50 barn. Problemene med å komme seg frem til dører og av bussen forverret seg.

I tillegg var de fleste avgangene forsinket mellom fem og ti minutter, da vi reiste på 30-bussen.

Dager det ikke er mye sol, finnes det ledige sitteplasser, men bussen er fortsatt ofte forsinket.

Barnevogner og turister

En nybakt mor forteller at det er et stadig problem å komme inn og ut av bussen, ofte er det ikke plass, så hun og barnevognen må vente. Plassen som er satt av til vogner, er snaue to meter. Å få stablet tre vogner inn på denne plassen er ingen enkel sak. Lettere er det ikke å få dem ut.

Et annet problem som en sjåfør påpeker, er at bussene som kjører om sommeren er såkalte "b-busser". Disse forteller ikke neste stoppested, det er ingen skjerm med stoppestedets navn, og det er ingen klokke, noe som igjen fører til forviklinger.

Turister som ikke vet hvor de skal av, blir forvirret og stresset. Om sjåførene sier stoppestedet over høytalleren, er det vanskelig å høre hva som blir sagt ettersom det er så folksomt der.

Stadig forsinket

Olaug Jesnes forteller at bussen ofte er forsinket, like mye om sommeren som på vinteren.
Jeg og barnebarnet mitt skulle ned til sentrum, men det kom ingen buss. Det endte med at vi fikk sitte på med en privatbil, forteller hun.

Jesnes mener det er ikke er blitt så mye bedre selvom leddbusser er satt opp.
Når det er sol, kommer det jo mange, og da er det ofte problematisk med å få plass på bussen, forteller Jesnes.

Vi har aldri blitt forbikjørt, men ofte må vi vente en stund før bussen kommer, forteller John Henneli og Silje Stavenes.

Likevel er de stort sett fornøyde.
Det er bedre plass nå som leddbussene er her. Busstrafikken er helt grei, så lenge de holder tidene, smiler Henneli.

Skal ikke være noe problem

Når det er sol, vil det jo alltid være litt mer folk på disse bussene, men leddbussene skal hjelpe, sier Roy Buch ved Oslo sporveier.

Ettersom det er så mye folk, har sporveiene to ekstrabusser til bruk de dagene det er mange mennesker på Huk.
Badegjestene er mange, og disse to skal være ekstra om man ser det er behov for det, forteller Bush.

Det er også satt opp ti minutters ruter mellom 12.57 og 16.57 på søndager, opplyser Trafikanten. Men ifølge rutetabellen varierer det mellom kvarters- og halvtimesruter på Bygdøy-bussen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere