Sommerkveld med Ost & Kjex

SAVNER OST: Petter «Hi Fi» Haavik (Kjex) tar seg en liten tur innom Birkelundens lille franske osteburikk nå som Tore «Jazztobakk» Gjedrem, også kjent som Ost, er på ferie. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

SAVNER OST: Petter «Hi Fi» Haavik (Kjex) tar seg en liten tur innom Birkelundens lille franske osteburikk nå som Tore «Jazztobakk» Gjedrem, også kjent som Ost, er på ferie. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Østkantduoen Ost & Kjex har fått strålende kritikker og gleder seg til å spille på Øyafestivalen i august.

GRÜNERLØKKA: – Det er heeelt perfekt! Som ekte Oslogutt er Øya favorittfestivalen og det stedet vi har hatt mest lyst til å spille på. Vi har i grunn håpa på det helt siden vi begynte, sier Kjex, alias Petter «Hi Fi» Haavik i elektronikaduoen Ost & Kjex.

Lørdag 14. august står de på scenen på Enga, klare for å gi enhver festivalgjenger god musikk å bite i samt, ikke minst, å riste løs til. Med sekken full av femmere og seksere for andrealbumet «Cajun Lunch», som ble sluppet i juni, ser dette ut til å bli en knallbra sommer for Ost & Kjex.

– Det var ganske uventa å få så gode kritikker i Norge, egentlig. Ikke for å være nedverdigende, men vi har vært mest anerkjent i utlandet til nå.

Kjex sitter utenfor Birkelundens lille franske ostebutikk. Savnet etter makker Ost; Tore «Jazztobakk» Gjedrem, som for øyeblikket er på sommerferie, dempes noe i disse omgivelser. Kjex deler villig vekk ut bagett med skinke og ...ost (!), mens han forteller om hvordan det hele starta.

– Skal jeg gå helt tilbake til tida som deathmetal band da vi var 15, mon tro? lurer Kjex.

Musikk av ost og kjeks

Duoen har lenge vært et fenomen innen norsk klubbmusikk, og det vakte ekstra oppsikt da debutplata fra 2004 utelukkende bestod av musikk fra lyder av ost og kjeks.

– For mange år siden knytta vi oss til plateselskapet Planet Noise som bare bruker animerte figurer. Vi valgte å være en ost og en kjeks, men vi kunne i grunn like gjerne blitt agurk og tomat. Eller tatt et mer vanlig navn som The Beatles, ler Kjex.

Tulleunivers

Han innrømmer at det ikke var bare-bare å spille inn debutalbumet.

–Det tok jo år og dag! Det var også da vi lærte å lage elektronisk musikk. Selv om det gikk så som så til å begynne med, var i alle fall viljestyrken der!

Etter hvert fant duoen ut at de også ville leke seg med andre instrumenter.

– Vi valgte å beholde navnet. Det er som et slags tulleunivers, forklarer Kjex.

Babybels og Ritz Bits

To år har det tatt å produsere andrealbumet. Mye av årsaken ligger i at Ost og Kjex samtidig har produsert både Babybels og Ritz Bits (miniversjonen av Ritz-kjeksen).

– De skal jo ta over Ost & Kjex-imperiet en dag. Plata skulle egentlig vært ferdig for ett år siden, men samtidig har det vært positivt å ha en god modningsprosess. Den har fått godgjort seg skikkelig, som en god Stiltonost med portvin til. Jo mer du smaker på den, jo bedre blir den.

Egen syklubb

Ost & Kjex har denne gangen også med seg bidragsytere som Bugge Wesseltoft og gospelsangeren Tracee Meyn på skiva. Sistnevnte fikk mange flere turer fram og tilbake i studio enn først planlagt.

– Hun skulle bare synge på én låt, men da vi hørte den var det så bra at vi måtte ringe henne opp igjen. etter hvert ble hun med på flere og flere sanger, sier Kjex som kan fortelle at hun til slutt tok med hele gospelkoret sitt The Traces på moroa.

– Under Øya skal vi stå med tolv kordamer på scenen, det synes jeg er ekstra stas! Vi skal også ha med oss seks stykker på turné. Det gir litt andre vibber med en egen Ost & Kjex syklubb. Nå trenger ikke Ost og jeg å snakke så mye lenger.

Minidisco på Øya

– Med spillejobb på Øyafestivalen, høres det ut som at i alle fall ett av målene deres er nådd. Er det mye annet som står på «Må gjøres-lista»?

–Vi har masse løse prosjekt, men det MÅ bare bli en barneplate etter hvert.

Inntil videre gleder Ost & Kjex seg over at de også skal lage Minidisco for de minste under Øya på fredagen i Camp Indie-teltet.

– Det blir gøy! Vi liker oss best når det er mange svette og glade folk, både store og små, på scenen sammen med oss!

Ostetips

– Med et sånt navn kommer dere ikke unna, så helt til slutt: Hva er ditt beste ost og kjeks-tips til matglade lesere?

Kjex får en seriøs grublerynke mellom øynene, og svarer ettertenksomt.

– Da må jeg snakke med Ost først!

Samme ettermiddag tikker følgende e-post inn i innboksen:

«En helnorsk hverdagsklassiker, kornmo kjeks med geitost !Mvh

Petter»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.