*Nettavisen* Nyheter.

Sommerlig delikatesse fra havet

Sommeren er endelig i anmarsj og denne uka er det kamskjell som står på menyen i «ukas mattips». FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Sommeren er her og det er på tide å dykke ned i havet for å finne mat.

TORSHOV: Hver uke gir kokkene på Soria Moria og Sult deg mattips på Ostkantavisa.no.

Denne uka er det Andreas fra Soria Moria bar & bistro som har snekret sammen en rett med intet mindre enn kamskjell. Kamskjell er en type musling som man kan få tak i fra ytre Oslofjord og helt til Vesterålen.

Retten Andreas foreslår er en Gazpacho med kamskjell.

– Denne retten er helt fantastisk en varm sommerdag og du kan jo forberede suppen lenge før dine gjester kommer og pureen kan du ha i kjøleskapet og bare varme på når de kommer, forteller han.

– Kamskjellene behøver nestan ikke noe tid. Denne retten er så bra og sommerlig at den finnes på vår sommermeny på Soria Moria, sier han.Og ettersom værgudene endelig har velsigna østkanten med litt varmt og sommerlig vær; her får du oppskriften:Gazpacho med kamskjell og lun selleripuré (4 personer):

1 rød chili

1 grønn jallapenochili

4 kvisttomater

½ løk

Olivenolja

1 sitron

1 rød paprika

1 gul paprika

Ca 3 dl tomatjuice

Svart pepper

2 hvitløksfedd

Stangselleri

8 kamskjell

1 selleri

2 pastinakk


Slik gjør du:

Skold og skrell tomatene (snitt et kryss i skinnet og legg dem i kokene vann i cirka ti sekunder før du tar dem opp og legger dem i kaldt vann). Ta ut kjernene og hakk opp kjøttet. Hakk også opp chillien, paprikaen, løken og hvitløken.

Legg alt samman i en kjøkkenmaskin og miks forsiktig (skal væra litt «chunky»), smaksett med sitronsaft, salt, pepper, olivenolje og litt sukker.

La suppen ligga i kjøleskap i 2-4 timer.

Mens suppen godgjør seg i kjøleskapet kan du begynne å skrellesellerien og pasinakkene. Kutt dem så opp og kok dem i melk og fløte till de er myke. Sil av væsken, men ikke kast den. Bland sellerien og pastinakken i kjøkkenmaskinen til den er helt glatt.

Hell i litt av væsken og en spiseskje creme fraiche, smaksett med salt og pepper.

Ta ut suppa av kjøleskapet og hell oppi et glass, ta litt olivenolja på toppen og bruk en stangselleri som garnityr.

Varm på pureen. Krydre kamskjellene med salt og pepper, drypp litt olivenolje på oh stek kamskjellene på veldig høy varme i cirka 30 sekunder på hver side.

Ta av stekepannen og ta i litt smør på muslingene cirkaa 30 sekunder. Legg så opp på tallerken og nyt!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.