Sommermat fra arktiske farvann

Røye er en av de første fiskene som svømte ned til Norge etter siste istid. Denne uka ligger den på matfatet i Sults mattips.

Røye er en av de første fiskene som svømte ned til Norge etter siste istid. Denne uka ligger den på matfatet i Sults mattips. Foto: FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

En av de første «norske» fiskene står på menyen i ukas mattips fra Sult.

LØKKA: Det er rett og slett snakk om Røye. Fisken som faktisk var en av de aller aller første fiskene til å svømme inn til norskekysten etter siste istid. Denne uka har Marius på Sult valgt en rett der røyen stekes og serveres med potetpure, gulrotconfit o beurre blanc.

Og selv om fisken svømte ned til oss fra de arktiske farvann, som man strengt tatt forbinder med litt annet klima enn norsk sommer, er det mulig å lage en sommerlig vri på denne retten.

Slik gjør du:

Skinnstekt røye med potetpure, gulrotconfit og beurre blanc


Potetpurè:

En halv kilo mandelpotet

En klatt smør

1 dl helmelk

Litt revet muskat

Salt og cayennepepperSkrell potetene og kutt dem i små biter. Skyll dem i rennende vann i noen minutter for å få ut stivelse av poteten. Sett på kok. Varm samtidig melk og smør med revet muskat og en liten klype cayennepepper.

Når poteten er mør siler du av vannet og lar den dampe i et par minutter. Mos så poteten (best om du har en potetpresser, da blir det en knall purè).

Bland inn melk med smør og bland godt. Smak til med salt. Da har du en basic potetpurè. Om du vil ha i finhakket sjallott er ikke det feil!


Beurre blanc:

2 dl hvitvin

1 laubærblad

5 hele hvitpepper

150 g usaltet smør

1 neve gressløkReduser hvitvin med laubær og hvitpepper til ¼. Kutt smøret i terninger og visp inn i hvitvinsreduksjonen. Ta pannen av platen. Pass på at sausen ikke blir for varm, da vil den skille seg! Smak til med salt og eventuelt litt sitron før servering. Ha i gressløk til slutt.


Gulrotconfit:

2 poser knaskerøtter

2 stilker fransk estragon

4 cl hvitvinseddik

0,5 l kaldpresset norsk rapsoljeSkrell knaskerøttene og ha i en ildfast form. Hell over hvitvinseddik og la trekke i 5 min. Salt lett og legg i estragon. Hell over olje til det dekker.

Bakes på 180 grader i ca 15 min. Sjekk underveis så de ikke blir for møre. De er best med litt tyggemotstand.

Om du har en grill eller grillpanne er det fint å grille gulroten før servering. Da får du et fint mønster og sommerfølelsen blir lettere å oppdrive!


Røyen stekes på skinnsiden i rapsolje på høy temperatur. Pass på så den ikke blir svidd. Ha en klatt smør i pannen mot slutten. Om røyen har en liten rårand på toppen, er den klar for tallerken!


Drikke:


Til røye kan det være deilig med en lett eiket hvit burgunder. Prøv Macon Villages Hommage à André Trenel 2007 (169,90 på polet, bestillingsutvalg). Tørr hvit vin med velintegrert eik og god syre. Flott duft av honning og gule frukter og lys gyllen farge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: kultur,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag