*Nettavisen* Nyheter.

Søndag er det slutt

I helgen er det siste sjanse til å dra damer på stunts fra 10-er'n, eller for den saks skyld ta et forfriskende morgenbad. Frognerbadet stenger portene søndag kveld, uansett vær.

Frognerbadet: Litt underlig, synes nok mange, at badet stenger så brått hvert år. Sommeren kan lett vare i fire uker til, og vi er mange som ikke har fått nok.

Har muligens bestyrer Arild Berg et godt svar på dette?
Vi har tidligere forsøkt å holde åpent til midten av september, men publikum har uteblitt. Uavhengig av været skjer det noe med fritidsvanene ved skolestart. Andre aktiviteter starter opp etter ferien, og lekser og studier tar mye tid. Det blir for dyrt å holde åpent for noen få entusiaster.

Europas fineste friluftsbad

Berg hadde sin første sesong i Frognerbadet i 1964, og har jobbet ved badet i flere omganger, både som bademester, driftsleder og nå som bestyrer. Om vinteren er han å finne på Vestkantbadet. Innehaver av Fagbrev for Driftsoperatører av bad er han også. Dem er det ikke så mange av.

Jeg er veldig glad i Frognerbadet, og har boltret meg i stupetårnet fra jeg var guttunge. Nå er jeg 60 år, og tar fremdeles et par hopp fra 10-ern i løpet av sesongen. Jeg har besøkt mange av Europas friluftsbad i min karriere, og mener bestemt at vi har det flotteste. Det er i første rekke beliggenheten og stupetårnet som gjør det så unikt. Vi som jobber her elsker jo somre som denne. Med over 100.000 besøkende hittil i år har vi selvfølgelig et stort ansvar, men vi har en kvalifisert stab, og det er heldigvis veldig langt mellom ulykkene.

Verdens feteste sommerjobb

Kim Saxlund og Marit Dahlstrøm er rørende enige om at de er vinnere i sommerjobblotteriet. Kim er veteran, inne i sin syvende og siste sesong.
Det er både vemodig og litt deilig. Selv verdens beste sommerjobb kan bli litt ensformig etter så mange sesonger. De gamle kompisene jeg startet opp med har forsvunnet én etter én, så selv om miljøet her fremdeles er kjempebra, føles det greit å gi seg nå.

Kim ble ferdig med sivilingeniørutdannelsen i juni og skal ut i jobb til høsten. Marit, som er kunststudent, er i den andre enden av skalaen, hun avslutter snart sin første sesong i Frognerbadet. Og hun vil ha flere.

Klart det! De fleste får jobb her gjennom bekjente. Jeg hadde ingen, men greide å få tigget meg til en plass som vikar i fjor, med minimale sjanser til å bli kalt inn. Mer så fikk jeg to dager, var i systemet, og fikk fornyet tillit i år. Jeg håper på mange flere sesonger. Det er helt klart morsomst når sola skinner, og bassengene er fulle av folk. Og riktig koselig er det med våre faste morgenbadere. På regndager er det ikke uvanlig å se dem trippende i retning badet iført badekåpe og oppslått paraply.

Ansvarsfull jobb

Men først og fremst er det selvsagt publikums sikkerhet som står i fokus. Alle badevakter må bestå en svømme- og dykketest, de lærer å håndtere mennesker i vannet, livredning og førstehjelp. Dette drilles også i stille perioder i løpet av sesongen.

Jobben medfører stort ansvar, og det må jo være slitsomt å overvåke bassengene hele dagen, gjerne med sola stekende i bakhodet. Er denne jobben virkelig så attraktiv som vi forestiller oss?
Gjett om! sier Marit. Masse hyggelig folk, kjempegodt miljø blant kollegene, og ikke minst får man deltatt i sommeren selv om man jobber. Ikke rart det er kø til ned i trappa for å jobbe her. Her skal jeg bite meg fast, vi sees forhåpentligvis neste sesong!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.