Gå til sidens hovedinnhold

Søndag må du være 18 år for å sole deg innendørs

I desember i fjor vedtok Helsedepartementet å innføre solariumsforbud for personer under 18 år. Søndag 1. juli trer forbudet i kraft, og det er ikke alle like begeistret for.

SENTRUM: Selv om de tar sol med jevne mellomrom, anser ikke Miriam Sunde og Anniken Aune seg som avhengig av solarium. De 16 år gamle jentene fra Lambertseter i Oslo mener det er opp til hver enkelt og vurdere hvor mye sol man tar.

– Litt kjipt

– For meg er det ikke så farlig med aldersgrensen, jeg tar bare sol på vinteren og før spesielle anledninger, men det er klart at det er litt kjipt, sier Anniken.

– Dessuten vet de fleste at det er usunt med overdreven soling, både i solarium og utendørs. Så man kan jo egentlig sole seg like uforsvarlig ute i den naturlige solen, fortsetter hun.

LES OGSÅ: 18-årsgrense kan knekke solariumsbransjen

Lett å snike seg inn

Jentene tror heller ikke at aldergrensen vil stoppe de under 18 som virkelig ønsker å ta sol.

– Flere av vennene mine tar sol flere ganger i uken, og jeg tviler på at de kommer til å slutte. De kommer bare til å skaffe seg falsk legitimasjon eller snike seg inn på en eller annen måte, sier Miriam.

Begge er overbevist om at informasjon er nøkkelen til å gjøre ungdom mer bevisste på hva slags konsekvenser overdrevent solariumsbruk kan ha.

– Jeg tror det handler om å ta egne valg, og derfor er det viktig å informere, sier Anniken.

LES OGSÅ: Lars (18) har hud som en 71-åring

Betjenings- og opplæringskrav

I tillegg til å innføre aldersgrensen, har regjeringen vedtatt at alle solarier fra 1. januar 2014 skal betjenes av kompetent betjening som skal overholde aldergrensen og gi brukerne tilstrekkelig veiledning.

– Betjeningskravet er viktig for å sikre at brukerne får tilstrekkelig veiledning slik at vi i størst mulig grad kan unngå kreftfremkallende overdreven soling, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding fra desember i fjor.

Økt kreftrisiko

Solariebruken har økt kraftig blant unge de siste årene, og antall tilfeller av føflekkreft har økt i takt med dette. Målet med aldergrensen er å få til en holdnings- og atferdsendring blant befolkningen.

– Aldersgrensen er et av flere tiltak som kan få Norge ned fra hudkrefttoppen. Forhåpentligvis bidrar dette også til å gi et signal til foreldre og de over 18 år om helserisikoen ved å bruke solarium, heter det på Statens Strålevern sine hjemmesider.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget