Soner dom - lager møbler til deg

Oli Grinderud holder på å lage et lite trefjøs som noen har bestilt.

Oli Grinderud holder på å lage et lite trefjøs som noen har bestilt. Foto: Alle foto: Heiko Junge /NTB scanpix

Du kan spesialbestille skap så vel som spisebord fra norske fengselsbutikker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når keramikkhånden til Truls Andersen er ferdig, kan den brukes til å holde et rundt kubbelys.

Klikk på bildet for å forstørre.

Truls Andersen holder en sparebøsse i keramikk formet som en bamse. Sparebøssen har han laget for hånd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Morten Rindal sveiser på det som skal bli en skiltholder med blomsteravsats.

Klikk på bildet for å forstørre.

Polske Mariusz G. bruker tiden som fengselsfugl på å lage ulike pynte- og bruksgjenstander i tre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo fengsels utsalgssted ligger godt gjemt i en gammel mursteinsbygning utenfor selve fengselet. Her verksmester Bjørn Lange.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørn Lange, verksmester ved Oslo fengsel, forklarer Hanne Bjørstad hvordan noe av påskepynten er blitt laget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Åse Marie Jærnes, Elin Tesaker Tveøy og Inger Elise Iversen er imponert over utvalget og kvaliteten på produktene de finner i Benny Butikk, Oslo fengsels utsalgssted.

Fire babyer og deres mødre har tatt turen forbi Oslo politihus til Benny Butikk. Oslo fengsels rehabiliterte utsalgssted ligger godt gjemt nede i kjelleren av en 152 år gammel mursteinsbygning – rett ved fengselsporten Olsenbandens Egon Olsen pleide å gå inn og ut av.

Fornyer utvalget

I kjelleren blir gyngehester, barnestoler, små krakker, store puter, duker, påskepynt og en rekke andre bruks- og kunstgjenstander behørig undersøkt av de fire mødrene. Tre av dem er innom fengselsbutikken for første gang, mens den fjerde har handlet her tidligere.

– Jeg har vært innom tre-fire ganger før. Hver gang har de hatt nye ting. Det er bra at de bytter litt om på utvalget, synes Elin Tesaker Tveøy, som opplyser at mødrene kaller seg «Barselbanden».

– Det er virkelig mye fint her – mange skjulte perler. Alt er jo laget for hånd. Her er det ikke kopier og masseproduserte produkter, bemerker Tveøy.

Bestillingsverk

I en rekke norske fengsler lages det ulike møbler på bestilling. Ullersmo fengsel på Romerike har eksempelvis spesialisert seg på kjøkkeninnredninger, mens Indre Østfold fengsel lager lekestuer, badestamper og frittstående boder.

Mange av fengslene har dessuten egne utsalg med mindre varer av den typen som selges i interiørforretninger. Den store forskjellen er at nesten alt du finner i fengselsbutikkene, er håndlaget av fanger. Noe kan riktignok være omformet fra et opprinnelig produkt, for eksempel kan en utekost i tre være nydekorert med maling.

Verken «Barselbanden» eller Hanne Bjørstad, en annen kunde i Benny Butikk, har noe å utsette på prisene.

– Jeg synes det er billig. Og utvalget er overraskende stort, mener Bjørstad, som er i butikken for første gang.

– Prisene ligger litt under det du finner i vanlige butikker, men ikke så mye. Vi skal jo ikke konkurrere med butikkene der ute, poengterer Bjørn Lange, verksmester ved Oslo fengsel.

I fjor ble det rekordår for butikken hvor det også selges gjenstander fra Oslos kvinnefengsel Bredtveit. Overskuddet ble på cirka 370.000 kroner, og pengene går tilbake til statskassen.

– Å handle her er jo et godt bidrag på mange måter, sier Bjørstad mens hun betaler.

Ideer bak murene

Inne i Oslo fengsel er det flere verksteder. Her er det ikke fengselsbetjenter som har ansvaret, men verksbetjenter med bakgrunn fra ulike håndverksyrker.

Bjørn Lange var elektriker før han begynte i jobben for 17 år siden. Han satte i gang et lampeverksted. Det er nedlagt nå, men fangene har mange andre muligheter til å lære seg et fag. Lange opplyser at det er frivillig å jobbe, og at noen av fangene er mer ivrige enn andre.

Oli Grinderud (28) har bestemt seg for å bruke sine tilmålte år bak murene til noe fornuftig. I ett av fengselets to snekkerverksteder er han i full sving med å lage en liten modell av et fjøs.

– Den er bestilt av noen som skal gi det i gave til en gutt som fyller fire år i april. Ellers er jeg akkurat ferdig med denne hylla. Senere skal jeg lage et spisebord og en TV-benk i samme stil. Jeg har tenkt å ta alle kurs jeg kan mens jeg sitter inne. Det neste jeg skal ta, er våtromskurset, forteller han.

Roser kreativitet

I et annet verksted skjærer Mariusz G. (37) ut småting i tre. I smia sveiser Morten Rindal (45) på det som skal bli en skiltholder med blomsteravsats, spesialbestilt av et kunstatelier. Og i et rom i kjelleren utfolder Truls Andersen (27) sine kreative evner på glass og keramikk.

Ideene kommer fra både ansatte og innsatte, forteller Anne-Lise Floberghagen og Gyri Glenster, som begge er verksbetjenter i keramikkverkstedet.

– Det er ingen tvil om at det er mange flinke innsatte her. Til å begynne med er de litt usikre på om de får det til, men de løfter hverandre fram. Sammen finner de ut at det ikke er så vanskelig som det ser ut, meddeler de.

Fengselsbutikker

Det er 66 fengsler i Norge, når alle avdelinger telles med. Her er en oversikt over noen av fengselsutsalgene. Alle fengslene som er nevnt, har egne hjemmesider.

Oslo fengsel. Benny Butikk, ligger ved inngangen til fengselet på Grønland. Åpent tirsdager og torsdager fra 10 til 18.

Ila fengsel. Jøssingveien i Bærum. Utsalg og gartneri ved drivhuset ved siden av fengselet. Åpent mandag til fredag fra 8 til 14.30.

Ringerike fengsel. Tyristrand mellom Vikersund og Hønefoss. Utsalget ligger ved parkeringsplassen. Åpent torsdager 10 til 14.

Hedmark fengsel. Utsalg i Hamar sentrum. Avdelingene Ilseng (cirka én mil øst for Hamar) og Bruvoll (cirka fem mil sør for Hamar) selger via telefon og Finn.no.

Ullersmo fengsel. På Kløfta, Romerike. Utsalg utenfor murene. Åpent mandag til fredag fra 8 til 15.

Bergen fengsel. Har egen nettside: www.fengselsprodukt.no. Herfra selges varer fra alle fengslene i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Kongsvinger fengsel. Utsalg i sentrum av Kongsvinger. Åpent fredager fra 12 til 16.

Du kan også bestille varer fra andre fengsler: Halden fengsel lager ulike møbler, og egen butikknettside er på trappene. Indre Østfold fengsel lager blant annet boder, lekestuer, badestamper og hagebenker (selges via www.oslofengsel/benny-hytter.html). Stavanger fengsel har et mekanisk verksted hvor man blant annet kan få ting sveiset eller lakkert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.