Sonja avduket monument over elsket general

Dronning Sonja avduker monumentet som er restaurert av blant annet Statsbygg. ALLE FOTO: JULIE MESSEL

Dronning Sonja avduker monumentet som er restaurert av blant annet Statsbygg. ALLE FOTO: JULIE MESSEL

150 mennesker var samlet ved Paradisbukta på Bygdøy, da HKH Dronning Sonja avduket nyrestaurert monument, over Norges kanskje mest populære general.

Direkør ved Folkemuseet, Olav Aaraas, kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Dronning Sonja.

Monumentet ble bekranset av Olav Aaraas.

Mange hadde tatt turen til Bygdøy denne dagen.

Musikk må til på monumentsavdukning, ved Kongens garde.

: Forsvarer av Bygdøys kulturlandskap, Riksantikvar Jørn Holme, var tilstede.

PARADISBUKTA/KONGESKOGEN: – Takk til Dronnignen som beærer oss med sitt nærvær, sa en tydelig glad og stolt administrerende direktør for Statsbygg, Øyvind Christoffersen under avdukningen av Christian August- monumentet i Kongeskolen, på 200 årsdagen for prisens død, fredag.

Monumentet som ligger i en liten lund på en høyde over Paradisbukta, er altså over Christian August, som lot seg overtale til å bli svensk kronprins i 1809.

Fullt oppmøte

Nærmere 150 mennesker hadde tratt turen gjennom skogen denne dagen, for å overvære avdukningen.

Kulturminister Anniken Huitfeldt, direktør for Folkemuseet Olav Aaraas og Dronning Sonja kom, som seg kanskje hør og bør, til arrangemntet til hest og vogn.

Etter Christoffersens tale fikk Huitfeldt ordet. Kulturministeren hadde gjort hjemmeleksen sin, og kunne Christian Augusts historie på rams. Ministeren bar, som Christoffersen, også preg av å være stolt over monumentet, og ikke minst dets dramatiske historie.

– Historien til dette monumentet er også historien om Norge, uttalte ministeren, foran de fremmøtte.

Populær general

Christian Augsut var fra 1803 general kommanderende general for Norge.

I 1807 ble en regjeringskommisjon oppnevnt, med Christian August som leder av denne. Allerede i 1808 havnet Danmark-Norge i krig med Sverige. Christian August var populær, og ble i 1809 oppfordret til å tre inn i rollen som svensk kronprins. I januar 1810 dro han til Sverige og tok navnet Carl August. Men det skulle bli kortvarig. Allerede 28. mai samme år, fikk den populære generalen- nå kronsprins hjerteslag under en feltmanøver i Skåne.

I 1810 æret visestattholder, prins Fredrich av Hessen genralen med et minnesmærke, som ble oppført ved Parasibukta.

– Ved å oppføre et monument over Carl August, opprettet han også et monument over seg selv, som en Norges konge in spe, hvilket aldri slo til, kunne Huitfeldt opplyse publikum om.

Tagget ned

Monumentet har opp gjennom tidene vært utsatt for vær, vind og hærverk.

Monumentet ble i 1830 ødelagt og spredd i flere deler i Kongeskogen. I 1838 ble det restaurert og satt i stand. I 1980 ble det igjen utsatt for hærverk, urnen ble knekket og slengt ned mot sjøen. De siste årenen har minnesmerket var svært medtatt, og en restaurering var på sin plass. Denne er utført av Statsbygg i samarbeid med Norsk Folkemuseum, Universitet for muli- og biovitenskap, Riksantikvaren og Miljøvernadelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: kultur,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag