Søppelavgift kan frata denne gjengen jobben

RYDDER SØPPEL: Avdelingsleder Øivind Evensen (t.v.) skryter av innsatsen til gutta i servicegruppen ved Marmorberget dag- og aktivitetssenter som plukker opp søppel etter Nordstrands befolkning. Dette bildet ble tatt i mai 2012 da Pål Thorstensen, Jan Nyborg og Øyvind Agre ryddet i Marienlunden på Holtet.

RYDDER SØPPEL: Avdelingsleder Øivind Evensen (t.v.) skryter av innsatsen til gutta i servicegruppen ved Marmorberget dag- og aktivitetssenter som plukker opp søppel etter Nordstrands befolkning. Dette bildet ble tatt i mai 2012 da Pål Thorstensen, Jan Nyborg og Øyvind Agre ryddet i Marienlunden på Holtet. Foto: Foto: Aina Moberg

Servicegruppen ved Marmorberget dagsenter kan miste jobben med å plukke søppel etter nordstrandsfolk. Nå krever nemlig Grønmo et leveringsgebyr som kan koste bydelen 20.000 kroner i året.

Klikk på bildet for å forstørre.

MARMORBERGET: I dette bygget på Lambertseter holder servicegruppen til. Arkivfoto

NORDSTRAND: Gjennom hele sommerhalvåret gjør gruppen, bestående av voksne utviklingshemmete, en flott jobb med å fjerne alt det andre kaster fra seg ved Andersendammen, Lindbäckdammen, Marienlunden, Skredderjordet, grøntområdet ved Cappelens vei/Kastellveien, Raschs vei/Skogholtveien og ved nedkjørselen til bydelshuset på Sæter.

Siden 2005 har de hver tirsdag, og ellers når det er behov, vært på søppeljakt på oppdrag fra Bydel Nordstrand. Avtalen omfatter også litt snømåking og forefallende arbeid om vinteren.

– Oppdraget betyr enormt mye for brukerne våre. De er kjempestolte over å utføre en seriøs jobb som gir positive opplevelser og følelsen av å mestre hverdagen, har avdelingsleder Øivind Evensen ved Marmorberget tidligere uttalt til Nordstrands Blad.

Synes det er urimelig

Nå har imidlertid gruppen måttet stoppe arbeidet sitt på grunn av en uventet avgift.

– Hittil har avfallet blitt levert gratis til Grønmo, men nå kreves 400 kroner for hver levering. Det er en pris som gjelder for næringsdrivende og må betales ved å kjøpe et klippekort. Ved ukentlige leveringer kan avgiften beløpe seg til nærmere 20.000 kroner i året, sier Jan Nordahl, spesialkonsulent for samfunn og helse i Bydel Nordstrand.

– Avgiften vil bety langt mer penger enn det vi betaler gruppen for arbeid i et helt år. I dag blir innsatsen belønnet med et beløp som gir rom for utflukter eller sosiale arrangementer, sier han.

Bydelen mener det er urimelig at denne lokale ordningen skal betraktes som næring, og har derfor sendt brev til Renovasjonsetaten for å be om mulighet for å få fortsette med gratis søppellevering.

– Servicegruppen konkurrerer ikke i noe marked, men får utføre noe som kommer i tillegg til de arbeider som allerede utføres av Renovasjonsetaten, Bymiljøetaten og ISS Landscaping. Vi håper derfor det kan utstedes en passeringsseddel eller tømmetillatelse, som enkelt kan fremvises når servicegruppen kommer til Grønmo, sier Nordahl.

Les også: Dumpet søppel i turområde – rett utenfor Grønmo

Venter på svar

Renovasjonsetaten har vært i telefonisk kontakt med bydelen, og lovet å komme med et svar innen 16. mai.

– I og med saken er under behandling kan jeg ikke uttale meg om hva utfallet blir, sier seksjonsleder Torild K. Halvorsen i planseksjonen i Renovasjonsetaten.

Les også: Se, Carl I. Hagen plukker søppel!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.