Søppelet ingen føler ansvar for

Endelig kom sommerværet, og endelig kunne vi kaste jakka og gå ut i det fine været. Er det noe vi vet å nyte, så er det sommeren. Når den først kommer.

Men ikke alle sommerlige innslag er like hyggelige. Vi har tidligere på denne plass tatt et oppgjør både med engangsgrillen som fenomen og folks tilbøyeligheter til å slenge fra seg søppel der de står og går.

Den siste uken har begge disse problemområdene så og si gjort felles front mot friluftsområdene våre. På Ballsletta, i Hvervenbukta, ved Østensjøvannet. Over alt dukker engangsgrillene opp og dessverre flyter også annet søppel rundt. Hvis det er søppelkasser i nærheten av det gode liv, fylles disse raskt opp. Om noen da er så uheldige at de må gå noen ekstra meter til neste søppelkasse, ja, da dropper de heller det. Og stabler rundt søppelkassen som allerede er overfylt. Etter enda litt mer tid ser området slik ut at folk tenker de like gjerne kan slenge søppelet sitt "sånn omtrent i nærheten av det andre".

Det er helt utilbørlig. De som får spørsmål fra andre mer miljøbevisste svarer gjerne at det ikke er deres problem at det ikke er plass til mer søppel, de kan ikke godt ta det med seg hjem? Neivel, hvorfor ikke? sier nå vi.

Miljøbyråd Peter N. Myhre har et poeng når han sier at dette er noe folk selv må ta ansvar for. Kommunen kunne leid inn parkvakter og søppeltømmere som arbeidet på høygear for å ta unna alt søppelet folk slenger fra seg mellom "grillkosen". Men det ville kostet og det offentlige hadde fått regningen. Er det riktig at unge og friske folk som ikke gidder kaste søppelet sitt skal legge beslag på midler som heller kan brukes på barnevern, eldreomsorg og skoler?

Vi mener svaret åpenbart er nei, men da må folk også lære seg og ta et ansvar for eget søppel. Hvis det er tungt å ta med ting hjem, så er det en vurdering som bør tas før man tar med ting ut i naturen. Ikke etterpå.

En ting er at det er skjemmende, andre ting er at det tiltrekker skadedyr og måker som drar søppelet over enda større områder. Dessuten er noe av avfallet direkte farlig for omgivelsene. For noen er til og med så tankeløse at de kaster engangsgrillene i søpla mens de ennå er glovarme, eller forlater de på bakken uten å sørge for at de er avkjølt. Andre etterlater seg glasskår som barn, hunder eller andre uoppmerksomme kan skjære seg på.

Bruk hodet neste gang du skal en tur ut i det fri, nyt tilværelsen og et deilig måltid i det fri. Men sørg samtidig for at du kan gå fra fristedet ditt uten at andre som kommer etter deg ser at her har det vært miljøsvin på ferde. Og når en søppelkasse er full, så betyr det at det ikke plass til mer søppel akkurat der. Så enkelt er det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.