*Nettavisen* Nyheter.

Soppen til veggs

Milde vintre og miljøvennlig maling gir grobunn for skjemmende utvekster. Sånn holder du fasaden!

Den er først og fremst et estetisk problem, opplyser soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen i bygningsskadefirmaet Mycoteam.

Svertesopp, eller overflatesopp, er en fellesbetegnelse på ganske ufarlige mikroorganismer som angriper trematerialer, og forårsaker misfarging. Den setter seg i veden og i overflaten av maling, beis og lakk.

Maling og andre overflateprodukter har blitt mer miljøvennlige. De er tilsatt færre giftige komponenter, og da har soppen det bedre, forklarer Jenssen.

Dessuten trives soppen best ved høy luftfuktighet, og milde og fuktige vintre gir den lengre veksttid. Derfor ser vi mer og mer av den.

Gode levekår

Svertesopp ser ut som mørke flekker eller skjolder på husveggen, og som svarte prikker på nært hold. Særlig nord- og østsiden av hus er utsatt, for her tørkes veggen dårligere opp av sola.

Mørkfargede hus tørker gjerne bedre enn lyse, men trolig er de like ofte angrepet av svertesopp likevel, mener Bjørn Jacobsen, sjefsingeniør ved Norsk Treteknisk Institutt. Men soppen syns absolutt best på hvitmalte fasader.

Liten avstand fra trepanel til bakken eller nærhet til busker og beplantning, er andre forhold som kan gjøre opptørkingsforholdene dårligere og svertesoppens levekår bedre.

Lumsk slektning

Selv om svertesopp i utgangspunktet bare er et kosmetisk problem, er det uheldig å ha mye på huset.

Blir det rikelig med svertesopp, kan den holde på fuktighet i treveggen, og det igjen gir større risiko for besøk av den langt verre slektningen råtesopp, forklarer Bjørn Jacobsen.

Jeg vil absolutt anbefale å fjerne svertesoppen! Den vasker du bort selv med et soppdrepende middel, repliserer Jenssen.

Grundig rengjøring med spesielle midler som Husvask eller Fasadevask fra malingsbutikken, eller god gammeldags Klorin, tar knekken på vekstene. I alle fall for en stund.

Du greier nok ikke å bli kvitt svertesoppen for alltid, påpeker Jacobsen. Du kan skure, børste eller skrape, men den kommer sannsynligvis tilbake. Og da er det bare å begynne og vaske igjen!

I mellomtiden kan du leve i fredelig symbiose med et pent hus.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.