*Nettavisen* Nyheter.

Soran vil leve av saksofon

Soran Lind (14) takker tålmodige naboer i Gaustadveien for at han får jage drømmen om å leve av musikken.

SOGN: 23. januar gikk 9. klassingen fra Nordberg skole helt til topps i sin klasse for solister i Oslo- og Akershusmesterskapet for blåsere. Den unge saksofonisten har allerede gjort seg bemerket for sitt spill. Som 13-åring ble han plukket ut til å prøvespille for talentutviklingsprogrammet på Norges musikkhøgskole. Selv om han var ett år yngre enn programmets nedre aldersgrense.

– Det har vært et veldig lærerikt år. Jeg har utviklet meg veldig mye, sier Soran.

Nyttårskonserten

Saksofonen har vært instrumentet hans i neste åtte år. Hvorfor det ble sax, husker han ikke helt.

– Men saksofon er det aller beste instrumentet, synes jeg. Man er ikke så sjangerbundet, men kan spille det meste.

Likevel er det den klassiske musikken han setter aller høyest. Hvordan klassiskinteressen dukket opp er et lite mysterium for Sorans mor. Det ble aldri spilt sånn musikk hjemme.

– Men da jeg hørte på Nyttårskonserten et år begynte jeg å få sansen for klassisk musikk. Det er så flott å høre på. Jeg liker at det er avansert og utfordrende å spille. Dessuten, kan du spille klassisk er det mye letter å spille andre ting, sier Soran.

Se Soran spille her:

Tålmodige naboer

Han innrømmer at klassisk musikk kanskje ikke er det mest populære for folk på hans alder. Så det er sjelden han diskuterer favorittkomponisten Bach med klassekameratene.

Hver tredje uke er Soran på Musikkhøgskolen, men skal man bli god saksofonist kreves det øvelse. En og en halv time spiller 14-åringen hjemme i Gaustadveien hver eneste dag.

– Heldigvis har jeg veldig snille naboer, og har aldri fått en eneste klage. De som har hørt meg er veldig positive, og oppfordrer meg til å stå på, sier Soran.

Nå forbereder han seg til Ungdommens musikkmesterskap og NM til høsten. Målet er å avansere fra fjorårets 5. plass. Og på spørsmål om framtidsplanene svarer Soran:

– Kanskje jeg søker meg til musikklinja på Foss, og så til Musikkhøgskolen. Selvfølgelig håper jeg jo å en dag kunne leve av musikken.

Flere lokale blåsere gjorde det sterkt i Oslo- og Akershusmesterskapet i januar. Blant annet tok trompetist Malene Fosli Flataker (15) fra Korsvolll 5. plass for solister klasse B (samme som Soran), mens klarinettkvintetter fra Ullevål skoles musikkorps tok en 4. plass i ensembler klasse B og 3. plass i ensembler klasse C.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.