Gå til sidens hovedinnhold

– Sosial isolasjon gir dårligere livskvalitet

Ivar Johansen (SV) og Ivar Tolstad i Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende mener det er lite gjennomtenkt å kutte i tilbud på dagsenter.

NORDRE AKER: – Dette er faglig svært uklokt. Noen grupper, blant annet autister og de med Downs Syndrom, er særs sårbare for endringer. Det kan ta år å bygge opp et fortrolig og godt miljø rundt dem, og endringer for disse barna kan ha alvorlige og langsiktige skader, sier bystyre-politiker Ivar Johansen (SV).

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, etter at Nordre Aker Budstikke for litt siden la ut en artikkel på dittoslo.no om bydelens kutt i tilbudet til Ragna Ringdals Dagsenter.

Kortsiktig

– Disse barna profiterer veldig godt på tilbud som det Ragna Ringdal har etablert, og det er svært kortsiktig økonomisk tenkning når bydelen her tror de sparer penger. Kostnadene kan komme igjen mangedoblet, men viktigst: ytterligere sosial isolasjon gir selvsagt en dårligere livskvalitet for Kristine og hennes venner på dagsenteret, sier Johansen.

Skviser hjelpetrengende

– Det overrasker meg stadig at i denne kommunen er det nå slik at det er de mest hjelpetrengende som først og fremst skvises, sier Johansen.

– Vi i LUPE (Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende) ser samme utvikling flere steder, dessverre. Kommunene gjemmer seg bak at det ikke er lovpålagte tilbud, men svære kultur- og idrettshallbygg og utenlandsturer for styrer, komiteer m.v. har de råd til selv om det ikke er lovpålagt! Fy skamme, sier Ivar Tolstad, sekretær i LUPE.

Overta for de proffe?

– Noen kommuner mener de ansatte i boligene/bofellesskapene kan “overta” aktiviseringen. En dårlig løsning uten fagfolk på området, og det vil føre til behov for flere ansatte. Det blir ihvertfall dyrere enn en plass på f.eks. Ragna Ringdal, sier Tolstad.

– Rettigheter til et godt dagtilbud må lovfestes mener Tolstad.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar