*Nettavisen* Nyheter.

Sosialbudsjettet slår sprekker

Jeg synes byrådet bør gi bydelens beboere klar beskjed om at dette ikke vil gå ut over andre tjenester, sier Trond Jensrud (A). FOTO: Erling Baasen

Finanskrise, økte sosialsatser og komplett kaos på Nav har medført en eksplosiv økning i sosialklienter.

OSLO ØST: Nå frykter Arbeiderpartiet at bydelene må kutte i andre tilbud og tjenester for å imøtekomme situasjonen.

Finanskrisen har medført at de samlede utgiftene til sosialhjelp for Oslos bydeler vil overskride årets budsjett med cirka 100 millioner kroner.

Bekymringsverdig

Dette bekymrer nestleder i finanskomiteen Trond Jensrud (Ap).

- Det har i det siste kommet meldinger om at bydelene har startet forberedelser til å justere sine budsjetter for å ikke komme ut med store underskudd, sier han i et notat til byrådsavdelingen for finans og utvikling.

Han oppfordrer nå byrådet til å gi et klart signal om at de vil gjøre budsjettjusteringer som vil kompensere bydelen for økte utbetalinger til sosialhjelp.

- Vi ønsker at byrådet skal trygge byens beboere om at dette ikke vil medføre at bydelene må skjære ned på andre tjenester og tilbud, sier Jensrud og nevner blant annet fritidsklubber og eldresentre som mulige kuttkandidater.

Vil øke sosialhjelpa

Finansbyråd Stian Berger Røsland (H) betegner situasjonen som meget alvorlig.

- Vi har sett betydelige økninger i sosialhjelpsutbetalinger og antall klienter. Vi registrerer også en tilstrømning av nye befolkningsgrupper med yrkes- og utdanningsbakgrunn som aldri før har vært sosialklienter, forteller finansbyråden.

- I tillegg til å være en veldig alvorlig situasjon for enkeltpersonene det gjelder, medfører det betydelig økte utgifter for kommunen, sier han.

I gårsdagens bystyremøte fremmet Røsland en sak hvor han imøtekommer situasjonen. Men han vil ikke gå nærmere inn på hva saken innebærer før Østkantavisa gikk i trykken.

- Et av grepene er å øke sosialhjelpsrammen. Oslo kommune hadde et positivt driftsresultat i fjor (300 millioner kroner i overskudd - journ.anm.), som følge av god økonomistyring. Dette overskuddet gir oss rom til å kunne håndtere situasjonen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.