*Nettavisen* Nyheter.

Sosialklienter nektes nødhjelp

En gravid kvinne i femte måned som søkte om akutt nødhjelp fra Grünerløkka sosialkontor måtte vente en uke før søknaden ble behandlet.

GRÜNERLØKKA: Selv om det ble dokumentert at kvinnen var underernært og forslått av sin ektemann, brukte Rådgivningssenteret ved sosialkontoret over en uke på å behandle søknaden, skriver Dagsavisen. Dette er ett av mange eksempler som føyer seg inn i rekken av de 224 klagene Helse- og sosialombudet i Oslo har mottatt på sosialtjenesten i bydel Grünerløkka hittil i år.

For strenge

Sosialklienter fortviler over å bli nektet akutt nødhjelp fra Grünerløkka sosialkontor. Noen sulter i flere dager fordi de ikke får hjelpen de har krav på, sier helse- og sosialombudet i Oslo, Petter Holm til avisa. Særlig anklages sosialkontoret for å trenere saker og være for strenge når søknader om akutt nødhjelp til basale behov behandles.
Konsekvensen er at noen går uten mat og tak over hodet i flere dager, sier Petter Holm, som forteller at han er blitt oppsøkt av gråtende og fortvilte klienter. For kort tid siden sendte han et brev til bydel Grünerløkka der han retter skarp kritikk mot sosialkontorets praksis ved behandling av akutte nødhjelpssaker.
Det stilles krav om kopi av ligningsattest, husleiekontrakt og dokumentasjon på at man har søkt jobb. Vi mener det er ulovlig å stille slike vilkår ved behandling av søknader om akutt hjelp, sier Holm.
Dette er en ukultur som jeg forventer at bydelsdirektøren rydder opp i, sier han.

Går gjennom sakene

Bydelsdirektør i bydel Grünerløkka, Heidi Larsen, mener det er ekstremt få saker det er snakk om, men innrømmer at bydelen kan ha kjørt for streng praksis i enkelte tilfeller.
Dette tar vi på alvor, og endrer rutinene der vi ser det er nødvendig. Vi kjenner oss imidlertid ikke igjen i det høye antallet klager, og vil se på hva slags type klager dette er snakk om før vi uttaler oss ytterligere i saken, sier hun til Østkantavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag