*Nettavisen* Nyheter.

Søstersolidaritet når bombene faller!

KURSES: Husvik sammen med fatah-kvinnene under Kvinner kan kurs på Vestbredden, Foto: Foto: Arbeiderpartiet/ privat

Ikke alle politiske møter starter med ett minutts stillhet for å hedre tapte liv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kvinner fra Nabulus, Hebron og Jeriko på workshop. Foto: Foto: Arbeiderpartiet/privat

PALESTINA: Torunn Kanutte Husvik (A) driver ikke bare med lokalpolitikk. Bydelsutvalgsleder for Bydel St. Hanshaugen har akkurat kommet hjem etter et lengre opphold på Vestbredden i Palestina, for å holde kurs for kvinner.
– Vi kommer jo til mennesker som lever i og jobber med politikk i en annen situasjon enn oss, sier Husvik.

Hun var ikke i tvil om at hun måtte ta turen for å kurse kvinnene i Arbeiderpartiets søsterparti, Fatah, når disse damene selv risikerer mye ved å forlate sine hjem og stå timesvis i kø ved checkpointene for å lære mer om hvordan de kan ta makt og posisjoner i eget parti.

Sterkt Palestina-engasjement

– Engasjementet for Palestina har vært sterkt siden jeg møtte palestinske ungdommer på Utøya på 90-tallet. Arbeidet med å skolere damene i vårt søsterparti er en naturlig forlengelse av dette engasjementet, sier hun.

Les også: - Det kan bli en positiv opplevelse å se systemet ta seg av han

Søstersolidaritet er ekstremt viktig, også når bombene faller, poengterer Husvik. Det ble et sterkt møte med 28 kvinner, som ble kurset av tre representanter fra Norge, deriblant Husvik.

Det var politikk, media og nettverksbygging som var tema, og i mangel av et ord på norsk snakker hun om «empowerment» (bemyndigelse, journ.anm) for kvinnene som et hovedmål med oppholdet.

Les om hvordan Husvik overlevde Utøya-massakren

Et minutts stillhet

– Ett minutts stillhet for de sivile som er drept er en annen start på dagen enn det vi var vant til, sier Husvik om hvordan hverdagen ble preget av konflikten mellom Hamas og Israel.

Det skal sies at Husvik selv ikke var redd under oppholdet.

– Jeg har alltid følt meg trygg på Vestbredden, og kurset hadde nok ikke blitt gjennomført hvis våre lokale kontakter mente at det var for farlig, sier Husvik.

Verden må reagere

Våpenhvilen kom under oppholdet, noe som ikke gikk ubemerket hen.

– Det var en voldsom lettelse da våpenhvilen ble undertegna. Kvinnene var i kampsangmodus, og festmåltid ble fortært, sier hun som forteller at dagen derpå ble preget av diskusjoner om hva de hadde forhandlet bort på palestinsk side for å hale i land våpenhvilen.


– Jeg fordømmer all bruk av vold og tar avstand fra skyting av raketter mot Israel, men Israels angrep er utenfor alle proporsjoner. Verden må reagere mot Israels overdrevne voldsbruk, sa hun før reisen.

Planen er at flere av kvinnene skal komme på besøk til Norge, for videre kursing.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.