Søyler er stilig, tenkte visekonsulen

Den gang Søylehuset sto på Kampen bodde forfatteren Sigurd Hoel her, sammen med sin kone Nic Waal. Huset ble oppført på Ekeberg i 1966.Illustrasjon: Tor Wilthill

Den gang Søylehuset sto på Kampen bodde forfatteren Sigurd Hoel her, sammen med sin kone Nic Waal. Huset ble oppført på Ekeberg i 1966.Illustrasjon: Tor Wilthill

Greske templer er veldig pene, tenkte visekonsul Heinrich Reich. Sånn vil jeg også ha! Senere har flere kjente personer falt for Søylehusets spesielle sjarm.

EKEBERG: På oversiden av Ensjøveien, omtrent der Tiedemands Tobakfabrik befinner seg, lå søylehuset Petersborg. Opprinnelig var det en løkke som var skilt ut fra Bergsløkken (på 1700-tallet, der det nå heter Kampen). Forpakter for eiendommen var kjøpmann Peter Krabbe. Han ville gi stedet et staselig navn, og kalte det selvsagt opp etter seg selv... Dermed ble det Petersborg.

I 1823 kom det en ny forpakter, visekonsul Henrich Reich, som svermet for antikken.

Så vakkert! tenkte han og bladde i gamle bøker med fine bilder.

Pantheon, Afroditetemplet... Har du sett! Men det er for langt å dra dit for meg. Jeg bygger et sånt hus her!

Han fikk oppført en praktfull sommerbolig med søylegang rundt hele. Som et ordentlig gresk tempel! (I hvert fall nesten.) Folk stanset da de gikk i nærheten, og gjorde store øyne. Noe sånt hadde de aldri sett. Huset var da også noe helt enestående i norsk arkitektur. Det fine huset ble revet i 1963, men Byantikvaren fikk det gjenoppført på Ekebergsletta i 1966. Nå er det en populær kafé.

Spesielt hus, spesielle folk

I 1928 skulle forfatteren Sigurd Hoel kjøpe hus. Søyler er jo stilig? Valget falt på det særpregede Søylehuset, og her bodde han sammen med sin kone Nic Waal til 1936.

Hoel skrev blant annet Møte ved Milepælen og Syndere i sommersol to svært kjente bøker som ble lest av mange, og også filmatisert. (Hoel var ganske selvbevisst, og bestilte for eksempel drosje på denne måten: «Det er forfatteren Sigurd Hoel. Jeg skal ha en drosje til Holmenkollveien 13 B!»)

Han ville gjerne studere, men hadde ikke råd, så han jobbet som forsikringsselger og lærervikar. Hans litterære løpebane startet med novellen Idioten som han vant en skrivekonkurranse med i 1918. Samme år fikk han jobb som teaterkritiker i Socialdemokraten. Harald Grieg skaffet ham jobb som konsulent hos Gyldendal. Han introduserte flere utenlandske forfattere, og hadde en utrolig teft for hvilke forfatterskap som ville bli stående som Hemingway, Franz Kafka og F. Scott Fitzgerald. Erling Falk gjorde ham til redaktør for Mot Dag. I 1924 dro han til Berlin for å studere sosialismen, og skrev sin første roman Syvstjernen. Han reiste videre til Paris, der han møtte Caroline Schweigaard Nicolaysen (Nic Waal), som han giftet seg med i 1927.

Hoel var med i motstandsbevegelsen under krigen, og skrev artikler for motstandspressen. I 1943 måtte han flykte til Sverige. Etter krigen var han med på å stifte Forfatterforeningen, og var leder for Riksmålsforbundet fra 1956-59.

Kjempet barn og unges sak

Nic Waal led av depresjoner og psykosomatiske plager hele livet. Hun var ekstremt sårbar, og begynte i psykoanalyse hos professor Harald Schelderup.

Hun gjennomgikk flere psykoanalytiske behandlinger, og en vegetoterapeutisk behandling hos Wilhelm Reich. Nic Waal brukte sin erfaring og egenopplevelse av psykisk lidelse til å hjelpe andre. Hun brukte egne depresjoner som et verktøy, et «mentalt skrujern», en nøkkel til å åpne døren inn til barnas sinn. Små mennesker har ofte vanskelig for å sette ord på sine ønsker og behov. Ofte signaliserer de gjennom kroppen at noe er galt. Det kan gi seg utslag i «vondter» som magesmerter, hodepine, svimmelhet og så videre. Ett av ti skolebarn har magesmerter som er psykosomatiske, ifølge dagens statistikker. Det er altså ikke innbilning, de føler virkelig smerte, fordi de ikke kan gi uttrykk for fortvilelse.

Nic Waal skrev at hun stadig kunne møte små barn som var bleke, mimikkløse og med hviskende stemmer.

Kropp og sjel

Problemene hun tok for seg har ikke akkurat avtatt med tiden. Dagens samfunn stiller store krav til både foreldre og barn. Barna mangler ofte voksenkontakt, mens de voksne er opptatt med å skaffe seg materielle verdier og nok penger til å klare de månedlige utgiftene. Paradoksalt nok har nordmenn aldri vært rikere og hatt større materiell overflod enn i dag. Men vi har heller aldri hatt flere barn som er psykisk syke.

Hvis vi ser signalene tidlig og er åpne for å se sammenhenger mellom kropp og sjel, kan mye forebygges, mente Nic Waal. Hun utviklet en egen metode til akkurat dette; muskelspenningsundersøkelsen.

Ekteskapet med Sigurd Hoel var nærmest for brevveksling å regne. I 1936 tok det slutt, og året etter giftet hun seg med Wessel Waal. Hun åpnet en privat praksis i Oslo i 1932-39. Nå ble hun kjent som Nic Waal så kjent at de sang en vise om henne på Chat Noir: «Fru Nic Waal har psykoanalysert meg, / har 'a psykoanalysert deg?»

Hun vakte stadig offentlig forargelse. Nye tenkemåter blir ikke godtatt så raskt her til lands. Hun fikk stor innflytelse på utviklingen av barne- og ungdomspsykiatrien i hele Skandinavia.

I dag kan du rusle inn på Søylehuset og ta en hyggelig kopp kaffe, mens du tenker på dem som bodde her og tiden som en gang var. Striden om vedlikeholdet av det spesielle huset er en annen historie.

Folk stanset da de gikk i nærheten, og gjorde store øyne. Noe sånt hadde de aldri sett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag