RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Margaret Eide Hillestad (Sp).
Margaret Eide Hillestad (Sp).

Sp vil ha mange flere bussruter

Navn: MARGARET EIDE HILLESTAD

Parti: Senterpartiet

Alder: 48 år

Bosted: Lilleaker


Hva er din hjertesak før valget 2009?

Verden står overfor tre store utfordringer. Det er klimaproblematikken, matvaresituasjonen og finanskrisen.

Viktige saker er at vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg. Vi vil opprette en likelønnspott. Vil vil gjøre det billigere å bo for single. Vi vil ha en gjennomgang av WTO avtalen slik at også u-land kan skjerme sitt landbruk for å øke sin matproduksjon. Vi vil legge forholdene til rette for små og mellomstore bedrifter i byen, gjennom å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital.


Hvordan vil du styrke Oslo-politikken på Stortinget?

Vi vil jobbe sammen med Oslobenken i saker som spesielt berører Oslo. I saker som gavner Oslo og de andre byene vil vi jobbe sammen med representanter fra de andre byene både i eget og andre partier.


Hva kommer du til å gjøre for å styrke samarbeidet mellom partiene på Oslo-benken?

Da jeg var på Stortinget sist, hadde Oslo-benken ofte møter. Det vil jeg fortsette med når jeg kommer på tinget.


Hva ønsker du å gjøre for Oslo-skolen?

Vi vil redusere byråkratiet i Osloskolen. Lærerne bruker for mye tid på fellesmøter og dokumentasjon. Vi vil ha mer praktisk rettet undervisning inn i skolen, allerede på barnetrinnet. Vi vil også rendyrke de praktiske utdanningene slik at frisører ikke behøver kunne snekre og vise versa.


Hva ønsker du og ditt parti å gjøre for helsevesenet i Oslo?

Vi er for samhandlingsreformen, som sammen med økte bevilgninger til kommunene skal få slutt på at kommuner bruker sykehus som sykehjem. Omsorg må skje hjemme eller på lokale sykehjem med en bedre legedekning enn i dag.

Senterpartiet stemte mot sykehusreformen, og vil reversere den. Sekundært vil vi ha en evaluering. Målet om styrket samarbeid med kommunehelsetjenesten, aksept for variasjoner ut fra lokale forhold og hensynet til demokratisk styring forutsetter direkte folkevalgt styring av sykehusene.

Det er stor underdekning på rusomsorgen i Oslo, og Stortinget må komme med øremerkede midler allerede i høstens budsjett. Ventelistegaranti for de under 23 år må følges opp med midler. Det skal ikke være ventetid mellom rusakutt og sykehusbehandling. Samarbeidet mellom bl.a. Spesialisthelsetjenesten og de andre aktørene på feltet må formaliseres.


Hva ønsker du og ditt parti å gjøre for kulturlivet i Oslo?

Vi vil ha 1 prosent av BNP til kulturløft i Norge. Legge til rette for at kunst og kulturlivet gjenspeiler mangfoldet i det norske samfunnet og følge opp erfaringer og tiltak fra Mangfoldsåret.

Det skal gjennomføres et kulturskoleløft slik at alle barn som ønsker det får et kulturskoletilbud av god kvalitet til en rimelig pris. Dette skal sikres ved statlige stimuleringsmidler og en solid kommuneøkonomi. Utvikling av et mer omfattende kulturskoletilbud i tilknytning til SFO/skole skal utredes. Det skal legges til rette for synliggjøring av kulturskolen, og for talentutvikling. Her må vi som er så heldige å bo i Oslo ha et bedre samarbeid med kulturinstitusjonen som teatrene, operaen, konsertmiljøet og musikkhøyskolen.

Satse 1 milliard på momskompensasjon for frivilligheten og sikre forutsigbare rammebetingelser gjennom Norsk Tipping og grasrotandelen. Gjøre det enklere for frivillige organisasjoner å skaffe egne inntekter.

Vi vil bevare og oppgradere Nasjonalgalleriet som ramme om vår eldre billedkunst på Tullinløkka, vurdere Kunstindustrimuseets lokalisering på nytt og realisere et nytt bygg for samtidskunst på Vestbanetomta.


Hva ønsker du og ditt parti å gjøre for samferdsel i Oslo?

Senterpartiet vil bygge veier og jernbane for 1000 kroner sekundet hvert sekund fra nyttår og de ti neste årene. Dersom det er rom for mer penger skal Senterpartiet kjempe for mer.

Offentlig privat samarbeid (OPS) er ikke et trylleformular som gir gratis midler til veiutbygging. OPS er kjøp på avbetaling, med de kostnader som følger med det. Vi vil heller ha offentlig prosjektfinansiering slik at det blir mer helhet i vei- og jernbaneutbyggingen i regionen.

Vi vil ha rushtidsavgift, bilfritt innenfor ring 2, gjelder ikke yrkestransport, og mange flere busslinjer og bussavganger. Selvsagt er vi glade for at kollektivsatsningen i Oslopakke 3 er den beste noensinne. Derfor må vi videreføre dette arbeidet.


Hva mener du om dagens bevilgninger til Oslo kommune og bydelene her?

For første gang er det presentert en egen stortingsmelding for hovedstaden og hovedstadsregionen. Folk i Oslo har veldig ulike levekår, og Senterpartiet vil derfor gjøre en ekstra innsats mot forskjells-Oslo.

Senterpartiet vil styrke bydelen og overføre mer makt sammen med økonomiske midler til bydelene.

Senterpartiet vil ta tak i at mange innvandrere som kommer hit er diskriminering på bolig- og arbeidsmarkedet. Senterpartiet vil derfor fortsette å forbedre mulighetene for å etabler og drive virksomhet her i landet. Det er viktig for oss at alle som kommer hit kan få et arbeid og en lønn å leve av. Senterpartiet vil redusere bostedssegregeringen gjennom boligbyggingen. Vi trenger flere billige utleieboliger i alle bydelene. Vi trenger også å etablere flere gratis møteplasser i byen.


Hva ønsker du å gjøre for å øke tryggheten i gatene i Oslo?

Senterpartiet varsler et synlig og tilgjengelig politi og en effektiv kamp mot gjengkriminalitet og at Oslopolitiet skal ha tilstrekkelig ressurser sett i lys av de store utfordringene.
Politiet må være mer synlig i nærmiljøet – samarbeid mellom skole, fritidsaktiviteter og politiet må bli mye bedre. I tillegg trenger vi mer fritidsaktiviteter på tvers av aldersgrenser og ute i bydelene.

Vi må bruke mer penger på politiet – vi har råd til å kjøpe tjenester fra ulike vaktselskaper. Disse ressursene burde tilfalle et politi som er kvalifisert og har myndighet til å gripe inn overfor kriminelle. Vi bør ha slik som i New York – nulltoleranse for kriminelle handlinger.


Hva ønsker du å gjøre for Oslo sør-øst, altså bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø?

Bydelene må få økte budsjettmidler slik at de kan gi de tjenester som befolkningen har krav på. Bydelsreformen skal ikke være en kuttreform, men en styrking av lokaldemokratiet. For eksempel vil vi at alle som har TT-kort skal ha 600 turer, slik de hadde da kortet ble administrert av samferdselsetaten.

Senterpartiet vil etablere en ny områdesatsing i Søndre Nordstrand. Dette innebærer blant annet utvidet ordning med gratis kjernetid i barnehage, tiltak for å få flere som står utenfor arbeidslivet i arbeid, utvikling av en skole i hver bydel til kunnskaps- og nærmiljøsenter og leksehjelpsordninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere