RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SPALTE: «Aldri har vi vært så trygge, aldri har vi vært så redde»


SYKKEL-BAARD: «Aldri har vi levd så lenge som nå, aldri har vi vært så trygge, og aldri har vi vært så redde». Les flere utgaver av Sykkeldagbøkene på dittOslo.no.	Arkivfoto
SYKKEL-BAARD: «Aldri har vi levd så lenge som nå, aldri har vi vært så trygge, og aldri har vi vært så redde». Les flere utgaver av Sykkeldagbøkene på dittOslo.no. Arkivfoto Foto: Arkivfoto
Aldri har vi levd så lenge som nå, aldri har vi vært så trygge, og aldri har vi vært så redde. Jeg vet ikke hvor all vår felles frykt kommer fra. Én ting er jeg imidlertid sikker på: Den tar selve livslykken fra oss.

Da jeg var liten, hadde jeg en stående avtale med faren min: Hvis jeg ble med på søndagstur, fikk jeg sitte på taket av bilen og holde meg fast i takstativet på vei hjem. I sommer fikk jeg kjeft av en nabo. Hun mente det var uforsvarlig at jeg lot min datter sykle frem og tilbake i gangfart på veien utenfor huset vårt, uten hjelm. Da var hun på samme alder som jeg var, den gang jeg hang og slang som en levende revehale fra takgrinda på en gammel Volvo.

Hva har skjedd i mellomtiden? Hvorfor har vi blitt så redde? Siden 1970 har risikoen for å dø eller bli alvorlig skadet i en ulykke i Norge, uansett årsak, falt dramatisk. I 1970 døde for eksempel 560 mennesker i trafikken, i fjor døde 145. Aldri har vi levd så lenge som nå, aldri har vi vært så trygge, og aldri har vi vært så redde. Jeg vet ikke hvor all vår felles frykt kommer fra. Én ting er jeg imidlertid sikker på: Den tar selve livslykken fra oss – én lovregulering om gangen.

Jeg er tilhenger av å bruke hjelm, og gjør som regel det selv. Jeg ser også veldig frem til at Oslo får et sykkelveinett som ikke utsetter oss for unødig fare. Samtidig er det viktig å huske at selv det å sykle langs en helt alminnelig bilvei, uten sykkelhjelm, er langt bedre for helsa enn å sitte stille – enten det er i en bil eller hjemme i sofaen. Det å sitte stille er det skadeligste av alt. Vi merker det bare ikke så godt.

Å sykle gir en følelse av kontroll, frihet, mestring og glede. Sykling gir bedre helse for hver enkelt, og en hyggeligere by for fellesskapet. Noen velger allikevel å ikke sykle i Oslo, fordi man ikke tør. Særlig i sentrum. Særlig hvis vi ikke har hjelm. Hvis det ikke er avskjermede sykkelveier. Hvis barna skal være med. Hvis det kan være glatt... Det er ikke sikkert vi lever lenger av den grunn. Det eneste som er sikkert, er at vi lever veldig mye mindre.

Av og til tenker jeg at jeg burde ha latt dattera mi oppleve hvor intenst levende og lykkelig man føler seg på taket av en bil i fart.
Det våger jeg selvsagt ikke. Det får nøye seg med en sykkeltur i nabolaget. Med hjelm.

Baard Ole Amundsen

 

Si din mening om Oslo som sykkelby her! Mange andre har gjort det allerede.

Les Baards tidligere sykkeldagbøker her:

"Sykkelen er en elendig politisk sak"

"Derfor hater vi menn som sykler"

"Bli avhengig av å sykle før vinteren kommer"

"Oslo flopper, Malmø feirer"

"Hvordan våger du å sykle i Oslo?"

LES OGSÅ:

Sykkel-Oslo skal skinne med ny sjef

 

 

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere