*Nettavisen* Nyheter.

SPALTE: «Derfor hater vi menn som sykler»

SYKKEL-BAARD: «Kan Oslos syklister, bilister og fotgjengere finne en måte å leve sammen på?»

Jeg har blitt sparket etter av fotgjengere fordi jeg sykler på fortauet, og forsøkt nedkjørt av bilister fordi jeg sykler på veien. Mens jeg syklet hjem fra jobb en dag, tenkte jeg litt på hva dette hatet kan skyldes.

Listen ble slik:

1 Unge menn. Denne gruppen er overrepresentert blant syklister. Vi menn får utlevert mot, muskler og energi tidlig i livet. Empati og dømmekraft får vi ikke tilgang til før langt senere. Alle aktiviteter som virker tiltrekkende på unge menn, vil ha et problematisk omdømme. Se bare på krig.

2 Treningshysteri. I miljøer der mange har mye penger, er det som gir status nettopp slikt som ikke kan kjøpes for penger. Merket i Birken kan ikke kjøpes for penger. Det er vanskelig å se forskjell på de mange som sykler til jobb, og de få som mener at Rådhusplassen i morgenrushet passer perfekt for å trene til Birken.

3 Frustrasjon. Vi syklister er hjemløse. Vi ferdes stort sett blant biler som beveger seg raskere enn oss, delvis blant fotgjengere som beveger seg saktere. I tillegg kommer turister som beveger seg i grupper, barnevogner som beveger seg i bredden, hunder som beveger seg totalt uforutsigbart og pensjonister som ikke beveger seg i det hele tatt. Til slutt er vi så frustrert at vi sykler på rødt lys, bare for å ta igjen.

4 Misunnelse. Alle vet at det å sykle gir slankere kropp, bedre økonomi, mer overskudd, sterkere lunger, et bredere smil og roser i kinnene. For mennesker som daglig gjennomgår den eneste form for tortur som er tillatt i Norge, offentlig transport, eller som sitter bom stille i en bil som er konstruert for å gå 230 km/t, blir alle syklister til røde kluter. Vi minner dem om hvordan livet kunne ha vært.

Kan Oslos syklister, bilister og fotgjengere finne en måte å leve sammen på? Kanskje det er på tide med en ny Oslo-avtale. Fredsmeklerne må da ha lært noe siden sist.

Baard Ole Amundsen,

Sykkeldagbøkene

DU kan si din mening om sykkel-Oslo i protokollen.

Gikk du glipp av de tre første kapitlene i Baards populære Sykkeldagbøker, finner du dem her:

Bli avhengig av å sykle før vinteren kommer

Oslo flopper, Malmø feirer

Hvordan våger du å sykle i Oslo-trafikken?

LES OGSÅ:

Anmeldte bilist etter Sæter-kollisjonen

Bilist meide ned syklist i Sæterkrysset

I FRI DRESSUR: "Livet på tour de finance"

- Jeg føler meg innmari utrygg, så jeg sykler som ei

Inger (83) meid ned av syklist ved bussholdeplass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.