RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spansk øyhopping med Eldrebølgen

Seilbåten Eldrebølgen ligger i Vilanova i la Geltrú ved Barcelona. Etter et sommerbesøk hjemme på Lutvann gjør Synnøve og Anton Andreassen båten klar for nye opplevelser.

Lutvann / Middelhavet: Vår datter Siv og svigersønn Bjørn er kommet på besøk. Sammen seiler vi rett til havs, sørover mot Mallorca. Delfiner, ropes det snart. I tyve minutter kan vi nyte dyrenes formasjonssvømming og spreke sprang. Om natta tordner og lyner det rundt båten. Neste formiddag skinner atter sola, og vi kan se nord-Mallorcas vakre fjellrekker foran oss. Snart kjører vi inn i den store pollen i Puerto de Soller.
En herlig gammeldags, skranglete trikk tar oss et par kilometer innover øya, til byen Soller. Der er det scene på torget. Om kvelden er det forestilling. Mexicanske folkedansere gjør spreke kast. Så overtar afrikanere. Førstedanseren er kledt i skinn og strie. Han trollbinder publikum med gjennomtrengende blikk og ei rød tunge svirrende lynraskt frem og tilbake i munnen.

Charme og champagne

-122 euro koster to netter i Palma, sier dama i telefonen når vi bestiller båtplass. Digre millionæryachter ligger i havna. En koloss av en seilbåt bakker inn på plassen ved siden av oss. Den har gal kurs, dulter borti hekken vår og lager ei stripe. Skipperen der ombord ser nok at bølgenskipperen ikke er helt fornøyd. Det er vel derfor han sender den søteste bikinidama bort for å parlamentere. Charmoffensiven er trivelig, men ripa blir ikke borte av den grunn. Han kommer selv etter ei stund, beklager og overrekker ei flaske champagne.
Sammen er vi turister i Palma, før de to unge en kveld må rusle til flybussen. Neste morgen tar vi fatt på den videre seilas rundt øya. Snille vinder gir avslappet seilas. Sørkysten har fine bukter, men vårt Paradis finner vi nordøst på øya. I Cala Moltò er vannet grønt og innbydende, og holder 28 grader. Men neste morgen er soloppgangen rød, himmelen mørk, og en frisk bris blåser inn i bukta. Den gir krappe bølger, komplisert kaffetrakting og tidlig avreise til Menorca.

Den slappe jolle

Mahón, hovedstaden på Menorca, ligger oppe på høyden over fjorden. Marina for båtfanter er det dårlig med. Tre flåter ligger ute i havnebassenget. Der fortøyer vi ei natt, og betaler dyrt. Jolla må brukes inn til byen. Der inne tar vi beste plassen, og låser den fast. Det liker en eller annen dårlig. Når vi skal hjem, er luft sluppet ut, slik at jolla så vidt bærer oss. Sakte kjører vi ut i svarte natta, med vannet skvulpende inn over den slunkne plasten. Vel hjemme i bølgen skvulper det godt inne i jolla også.
Vi tar buss tvers over den lille øya til den tidligere hovedstaden Ciutadella. Mellom de mauriske hus ser vi plutselig noe underlig. En sauestatue står på sokkel. Gamlebyen har vakker utsikt til byens havn. Langs bryggekanten er det serveringssteder. Det er trivelig å sitte der og holde øye med småbåtene som kommer og går, mens man nyter god mat og drikke.
Cala Teulera er langturseileres samlingssted i Mahón. Pollen ytterst i fjorden gir trygg og gratis ankring, mens man venter på vær for overfarten til Sardinia. På La Mola, halvøya utenfor, ligger ei diger festning. Under den spanske borgerkrigen ble by og festning inntatt av fascistene. I ei bygning inne på festningsområdet hadde man fengsel. Den dystre inngangen minner om de tragiske skjebner.

Synnøve og Anton Andreassen


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere