RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sparer med gratis programvare

Holmlia skole bruker operativ- systemet Linux på sine pc-er. Det sparer skolen mer enn 70 000 kroner på bare i lisenser.

Holmlia: Onsdag var finansminister Kristin Halvorsen og fornyingsminister Heidi Grande Røys på besøk på skolen for å høre mer om skolens erfaringer med bruk av gratisprogrammer.

Billig løsning

It-ansvarlig ved skolen, Johnny Rognså, fortalte ministrene at det var fire grunner til at skolen valgte å bruke SkoleLinux.

For det første har det med økonomi å gjøre. Vi er en skole med et relativt pressa budsjett og dette var der hvor vi fikk mest for pengene, forklarte han de besøkende. Stabilitet, miljøgevinsten ved gjenbruk og valgfriheten var også noen av grunnene Rognså la til grunn for valget av driftsløsning.

Linux er et gratis operativsystem tilsvarende Microsofts Windows. Ved å benytte seg av Linux sparer derfor brukerne dyre lisenser. Holmlia skole har over 200 maskiner. Skulle skolen brukt Microsoft Windows hadde det kostet 350 kroner per maskin, noe som utgjør 70 000 kroner. For å bruke Linux-systemet betaler skolen ingenting. En 0,65 prosents stilling er eneste utgift skolen har på it-siden.

Gamle maskiner

Linux-systemet begrenser heller ikke bruken av andre programmer. Dessuten finnes det mange gratis programmer som er veldig like de dyre programmene. På Holmlia skole benytter de seg av gratis og åpen programvare til videoredigering så vel som tallbehandling.I tillegg til å spare penger på programvaren sparer Holmlia skole dessuten mye ved å kjøpe gamle maskiner fra bedrifter.

Vi bruker penger på serveren i bakkant og dermed kan elevene sitte på ti-tolv år gamle maskiner og ikke merke at de er gamle i det hele tatt, forklarte Rognså til to interesserte ministre.

Fornyingsministeren Grande Røys lurte på om skolen hadde en fast avtale om å få gamle maskiner fra bedrifter. Det kunne Rognså fortelle at de ikke hadde.

Nå har vi kommet så langt at de ringer oss, smilte It-ansvarlig tilbake.

Stabilt

Erfaringen skolen har hatt de siste årene mens de har brukt Linux har vært svært positive. Systemet er stabilt og snakker godt både med annen gratis programvare og de dyre programmene.

Rognså fortalte ministrene at han tidligere løp rundt på skolen med en cd-rom rundt fingeren nærmest konstant for å re-intallere operativsystemet. I dag derimot holder systemet seg oppe så å si 100 prosent av tiden. Hovedårsaken til dette forklarte Rognså med at alle maskinene er tilkoblet en og samme server.

Vi har lovet at systemet skal være opp 99,9 til 100 prosent av tiden, og det er det og, smilte Rognså da han fortalte om det stabile datasystemet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere