RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sparket mens han lå nede

Den eldre mannen blir slengt i bakken av en håndfull bevæpnede soldater. De sparker ham flere ganger mens han ligger nede før de lemper ham inn i en militærjeep og kjører ham bort.

Vi er hjelpeløse tilskuere til mishandlingen mens vi deltar på den ukentlige ikke-voldelige demonstrasjonen i Umm Salamone utenfor Betlehem. Denne fredagen skal vi markere 40 år med israelsk okkupasjon ved å gå langs veien til Umm Salamone. Det israelske militære vil det imidlertid annerledes og erklærer veien for "lukket militært område". Dette hindrer ikke biler i å bruke veien fritt, men gir soldatene myndighet til å nekte oss adkomst.

Arrestasjoner, kvelertak og spark

Soldatene stiller seg på linje i porten mellom veien og huset der vi samler oss. Vi setter oss ned rett på innsiden av porten for å vise at vi ikke vil bruke vold. På et tidspunkt begynner soldatene å dytte oss innover og det oppstår kraftig knuffing. Det er da den gamle mannen blir sparket og arrestert. En soldat tar kvelertak på en annen demonstrant og en soldat slår etter en ung israelsk jente. Etter at det hele roer seg og vi avblåser aksjonen, ser soldatene sitt snitt til å arrestere tre israelske fredsaktivister. Tre palestinere blir også arrestert.

Smartere enn soldatene

Ettersom adkomsten til veien er stengt kan vi ikke komme oss bort heller. Vi må derfor lure soldatene. Det er porter i gjerdet langs veien med et par hundre meters mellomrom og noen demonstranter beveger seg til neste port mens andre blir igjen og distraherer soldatene. Slik fortsetter det til alle demonstrantene har kommet seg ut gjennon 3-4 forskjellige porter og vi kan komme fram til bilene som venter lenger borte i veien.

Forsøk på dialog

Mens vi venter gjør vi flere forsøk på å få soldatene i tale. En representant for dansk fagbevegelse forteller hvordan faren hans hadde hjulpet jøder med å flykte til Sverige under krigen. Vi understreker at vi verken er mot jøder eller Israel, vi er bare mot okkupasjonen, muren og tyveri av annen manns eiendom. Vi forteller også at vi tror okkupasjonen skader Israel, og at en tostatsløsning vil være det beste både for israelere og palestinere. Det er vanskelig å vite hvor mye vi når fram med for soldatene svarer stort sett: "jeg gjør bare jobben min". Og den gjorde de til gangs den dagen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere