*Nettavisen* Nyheter.

Spätzielt bra

"Germansk pasta" med et tilbehør som ikke sparer på noe. Da trengst det noe markant i glasset for å få friskhet i kombinasjonen.

Spätzlen, som kan minne om en bløt og seig gnocchi, er ganske nøytral på smak. Den serveres i en buljong som hovedsakelig preges av sopp og en langt fra dominerende vårløk: Smaksrik, sødmefull og ganske fet. Krutongene smaker salt, smør og er nesten litt nøtteaktige. Et nydelig kompliment til soppen, men enda viktigere i forhold til ostekremen som troner på toppen.

For camemberten er lett å legge merke til. Den er salt, smaker veldig jordlig, det er nesten så det smaker sopp og kokt blomkål!

Jeg har to veier jeg ønsker å utforske til dette her. Først en tysk riesling:

48215 Rüdesheimer Kirchenpfad Riesling Kabinett Record 2004, Leitz, Rheingau, Tyskland. Kr 128,20 (BU)

er halvtørr, men har en forfriskende syre og virker aldri søt eller tung. Vinen sitter som en kule; sødmen matcher buljongen og syren er kjærkommen til det hele slik den renser og forfrisker. Ettersmaken av det hele oppleves som tørr og forfriskende hvor både maten og vinen får spille ut sine roller uten å slå den andre i hjel.

Den andre vinen er også hvit, selv om den er laget på blå druer fra Champagne:

20726 Blanc de Noirs Brut Eric Rodez, , Frankrike. Kr 294,00

er laget på 100 prosent på pinot noir, presset forsiktig i en tradisjonell presse så mosten farges minimalt. Deretter gjæres 75 prosent av vinen på eikefat, hvilket gir den en rikhet som for mange kanskje er litt uvanlig. Men sammen med den fruktige vinen en pinot noir gir, er dette virkelig en vin for denne anledningen. Vinen er rik og fyldig i munnen med en kremet mousse, syrlig og smaker av røde bær og epler, litt fat og fint autolysepreg som minner om bakst. Den treffer aromatisk veldig godt med maten. Det smaker utrolig godt sammen, kombinasjonen blir lettere og friskere på grunn av den høye syren og selvfølgelig kullsyren som renser opp etter hver munnfull. Det sitter godt og det sitter lenge.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.