*Nettavisen* Nyheter.

Speidere og reven på Ekeberg

Liss Grasmo skriver om speiderne på Ekeberg i 50- og 60-årene. ILLUSTRASJONSFOTO: Bekkelaget vel

Reven herjet voldsomt i hønsegårdene under krigen og Nordstrands Blad fortalte om det i en rekke artikler. Jeg samlet noen i en "Aktuell Historie" for noen uker siden. I etterhånd fikk jeg en hyggelig mail som fortalte:

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er bildet Liss Grasmos datter tok av reven på Ekeberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bekkelaget vel

Hei!

Reven finnes ennå på Ekeberg.

Her er en liten historie fra vår familie.

Det var hyggelig å lese om revene under og like etter 2. verdenskrig.

Etter bisettelse av min mann nov. 07 ønsket vår eldste datter å ha en minnemarkering i Ekebergskogen med venner sent på kvelden med bål, sang og mimring fordi denne skogen hadde vært viktig i hans liv.

Plutselig får de se det skinner i 2 øyne og en rev kommer frem. Den er ikke redd dem. De kaster mat til den og tar bilder med sine mobiler og reven blir så lenge det er mat å få.

Er det av interesse kan jeg kanskje få tak i det bildet hun tok av den søte reven.

Med vennlig hilsen

Liss Grasmo
Jeg tenkte at her var kanskje en idé til en "Aktuell Historie" og ba om litt mer "kjøtt på beinet", og det fikk jeg. Liss Grasmo skriver:

Jeg bodde på den andre siden av byen. Traff min mann da jeg var 15 år på danseskole og siden holdt vi sammen til han døde i nov.2007. Han bodde hele sitt liv på Ekeberg og vi flyttet sammen hit i 1961 da vi giftet oss - jeg bor fortsatt i distriktet. (Jeg blir 73 år i mai).

Husker skiturene over Lambertseter - før utbyggingen - og videre nedover til Utsikten. I heftet vi for mange år siden lagde til våre barnebarn som het "Da mormor og morfar var barn", det handlet om det å være speider før og etter krigen:

Speidere i Ekebergskogen i 50-60 årene

Speidere fra 15. Oslo Gruppe som hadde sine innemøter i Gamlebyens Menighetshus brukte mye tid i Ekebergskogen. Alltid i korrekt speiderdrakt, liten som stor! Mannen min var troppsleder, senere gruppeleder og jeg var flokkleder.

Scouting is outing (uteliv) sa vi - så tropp og flokk hadde sine møter her oppe.

Flokken holdt til nede på "tysker gravlund" nå hundesletta, når vi trengte god plass til å utfolde oss. Ellers hadde vi spennende møter inne i hvitveisfeltet som i dag er i nærheten av minigolfen.

Flokken var gutter fra 8-11 år og her oppe lærte de om tresorter, fugler blomster etc. Vi hadde spennende sporløyper innover i skogen hvor det gjaldt å holde øynene oppe og finne ting som ikke hørte til i naturen (som vi ledere hadde lagt ut på forhånd), samle flest mulige ting som begynte på bokstaven S eller lage navnet sitt av det de fant.

Høsten 1959 plukket vi på Ekeberg granbar, mose, grener etc og som avslutning på året lagde vi 6 store borddekorasjoner og gikk til Gamlebyens Gamlehjem (Peik) med disse. Her hadde beboere pyntet seg og satt og ventet i 2 store stuer på oss. Bestyrerinnen fortalte at alle hadde gledet seg en hel uke til julebesøket.

Vi underholdt med sanger - med og uten bevegelser - og delte ut dekorasjonene. Vi gikk også rundt på værelsene til de som ikke hadde orket å være oppe og sang for dem.

Skirenn om vinteren med langrennsløype, utfor og hopp som en av lederne i flokken lagde ved trappene oppe på hundesletta.

En gang så vi at det begynte å brenne ved en trerot. Mobil fantes ikke, så mens en av lederne løp til et hus nedenfor Ekeberg-restauranten for å ringe brannvesen, beordret vi guttene til å tisse på brannen og etterpå tråkket vi alt vi kunne. Det gikk bra, brannen ble stoppet.

Noen uteliggere hendte vi så, men disse var ikke farlige og ingen var redd dem.

Et år bestemte hele gruppen seg for at vi skulle holde Juletrefest ute i Ekebergskogen. Vi hadde sett oss ut et fint tre som vi festet levende lys i. I samlet tropp kom ulveflokk, speidertropp, ledere og foreldre. Vi hadde med primus, kjele og solbærsaft.

Det ble et minne for livet en kald desemberkveld med to ringer av speidere og foreldre som sang av full hals rundt "juletreet".

Vi var også mye på turer i Østmarka og på Hallvardbo. Hytta til gruppen vår som lå ved Langenvann i Enebakk.

2. juni 57 hadde Aftenposten en sensasjonell overskrift på første side: "5 containere med høyeksplosiver funnet i Enebakk".

Det var vår ulveflokk som på tur til "Trollkjerka" ved Sølvdobla (og ikke Enebakk) som fant disse "store kjelene". Det var ikke lite sprengstoff som militærpolitiet lot eksplodere på stedet. Det gikk flere vindusruter i omegnen.

Litt lenger øst hadde Nordstrands speidere en bortgjemt hytte hvorfra det under krigen ble sendt meldinger til England.

Troppen holdt til på en slette ned mot Ekebergrestauranten. Mellom Jernaldergården og Ekebergrestauranten. Det var fint og ha litt eldre gutter i nærheten hvis vi i flokken trengte "poster" til våre sporløyper etc.

Senere da vi giftet oss, ble det barn og barnebarn som fikk boltre seg i dette fine området. Som nevnt brukte vi alltid korrekt speideruniform. Vi var stolte over å vise omverdenen at vi var speidere. Folk kunne stole på oss og vi var ALLTID BEREDT!

En annen ting som er forskjellig fra 1956 er dette: Det sto å lese i en avis at den gang fikk en mann mulkt på 50 kroner for å kaste et appelsinskall. Når vi ser alt søppelet som nå kastes, burde et eller annet gjøres for å stanse utingen med å kaste fra seg søppel!Liss Grasmo skrev også dette om Ekeberg:

Grunnen til litt skeptiske tanker om kultrupark; Nå ca. 70.000 mennesker hvert år på Ekeberg. Med gondolbanen regnet CR med en million publikumere!!! For meg blir dette litt voldsomt og et helt annet bruk. Jeg må nok da finne et annet sted, som vil gi fred og ro.

Når det gjelder fornminner; flott at enkelte blir bevart! Kommunen prøvde jo for en del år tilbake å sette opp fine skilt for noen av disse bl.a. skipssetningen. Men, det varte ikke lenge før disse skiltene ble "herpet" og noen av stenene i skipssetningen fjernet. Alt grodde igjen! Håper på bedre vedlikehold når CR blir ferdig med sin park.


LES SAKEN OM REVEN UNDER KRIGEN: Reven forsynte seg med villahøner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag