*Nettavisen* Nyheter.

Speiderluen som kom til rette

Etter mer enn 50 år kom speiderluen til Kari Bruun Wyller fra Nordstrand endelig til rette.

Torsnes/Nordstrand: Dette er jo en helt fantastisk historie. Jeg fikk en dag en telefon fra en som presenterte seg som speiderleder for mitt barnebarn. Jeg trodde han skulle ha tak i sønnen min, men nei da, det var meg hun skulle snakke med. Hun hadde nemlig fått kontakt med en som hadde funnet min speiderlue, forteller Kari Bruun Wyller.

50-tallet

Det var nemlig en gang i begynnelsen av 1950-årene at Kjell Michelsen spaserte langs sjøen sør på Torsneslandet. I vannkanten så han en lue som var drevet i land, nærmere bestemt en speiderlue. Han plukket den opp og så at inne i luen sto det et navn, "Kari Bruun - Nordstrand II". Michelsen, som var en ung herre den gang, tok luen med hjem og skrev så et brev adressert til Kari Bruun, men ettersom det ikke var oppgitt noen postadresse, kom brevet ikke frem.

Så ble luen liggende i et kott i mange år.

Gjennom årene har jeg vel lagt merke til den av og til og tenkt at jeg ikke ville kvitte meg med den. Jeg tenkte vel at jeg skulle finne vedkommende som eide luen en vakker dag, forteller Kjell Michelsen.

Mange år senere

Det var etter at datteren til Michelsen flyttet til Holmlia for fem, seks år siden at ideen om å finne eieren av speiderluen dukket opp igjen.

Da jeg besøkte datteren min for et par år siden, satt jeg på Nordstrands konditori. Plutselig dukket luen opp i tankene mine og jeg bestemte meg for å ringe alle i telefonkatalogen som het Bruun til etternavn. Jeg ringte vel en ti, tolv stykker, men uten resultat, forteller Michelsen.

Noe senere kom han så over en artikkel i Fredriksstad Blad. Artikkelen omhandlet den nyvalgte generalsekretæren i Norges speiderforbund, Karen Johanne Strømstad.

Det sto også at hun var leder for 1. Nordstrand speidertropp og da ante jeg en mulighet for at hun kunne bringe meg nærmere eieren av luen, forteller Michelsen og ikke lenge etter at han tok kontakt, hadde Strømstad funnet fram til en gutt som var barnebarnet til en Kari Bruun Wyller.

Overrekkelsen

Etter kontakt med Bruun Wyller viste det seg at hun var den rette eier.

Hun gjenkjente skriften på innsiden av luen og venninner minnet henne om at de hadde vært på speiderleir med Nordstrandstroppen ved Gansrød, like øst for Glomma, engang rundt begynnelsen eller like før 1950-tallet, forteller Michelsen.

Det må ha vært i slutten av 40-årene og jeg tipper jeg var rundt 16 år, forteller Kari Bruun Wyller som fortsatt bor på Nordstrand.

Det var stort for meg å endelig få møte eieren av luen som jeg har tatt vare på i over 50 år, avslutter Michelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.