RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spekulativ utbygging


Flere naboer har reagert på byggeprosjektet i Ekebergveien 137 b.
Flere naboer har reagert på byggeprosjektet i Ekebergveien 137 b.

Det ble 01.07.2004 vedtatt reguleringsplan for Holtet og jeg tror politikere i Oslo og politikere i bydelen har fattet et vedtak uten å se konsekvensene av vedtaket.

I vedtaket vedtas reguleringsbestemmelser for Holtet lokalsenter og vedtaket synes å virke kurant sett med vanlige øyne. Det skal være boliger, miljøgate, bevaring av bygninger og anlegg etc. dvs. et vedtak som skal videreutvikle Holtet lokalsenter i positiv forstand.

Men hva hjelper nå det når det kommer spekulative utbygger som ringer på telefon og forsøker å presse ut vanlig folk fra hus og hjem for å få tak i tomtene. I tillegg presser de ut ordinære budgivere ved å by over private budgivere for å få tak i tomter. Etterpå rives kurante boliger for å utnytte tomten til å bygge blokker opp til fire etasjer for å hente ut maksimalt med fortjeneste. Dette er blokker som strider mot eksisterende boligmasse på Holtet i både stil, omfang og størrelse. Selv de fleste næringsbygg på Holtet er lavere bygget. Dette pågår nå både i Ekebergveien og Kongsveien ved innkjøring til Pareliusveien, og ytterligere tomt i Pareliusveien skal være kjøpt opp med henblikk på blokkbebyggelse. Tegninger for blokkbebyggelse foreligger klare med ekspressfart fra Streken Arkitektkontor.

Alle og enhver er inneforstått med at tomter blir solgt og kjøpt og at boliger kommer til. Det som blir så vanvittig galt for oss ja, vi som bor her at det på Holtet, og som har våre hjem og liv her at vi skal presses ut av våre boliger direkte eller indirekte av utbyggers handlinger. Representanter for oppkjøpere av tomter i Kongsveien/ Parliusveien har kommet med følgende utsagn at her blir det ikke hyggelig å bo for eneboligeiere når vi setter i gang.

Det foregår en form for privat ekspropriasjon hvor utbygger henviser til vedtatt vedtak fra politikere, og med loven i hånden hevder de sin rett. Utbyggere velger å utnytte utbygningsgraden maksimalt ved å ta ut det enkeltelement i reguleringsplanen/vedtaket som de kan profittere på og ser bort i fra vedtak som helhet som også inkluderer en rekke andre forhold som vanskelig kan måles dvs. miljøgate i Kongsveien, miljøet samlet, trafikksikkerhet og at ny bebyggelse skal utformes slik at området samlet, det vil si. både gammelt og nytt, fremstår med helhetlig preg.

Var det dette politikere hadde i tankene da reguleringsplanen ble vedtatt for Holtet? Nei, jeg tror at intensjonen med byfortetning er at Holtets egenart skal bevares og alle beboeres behov skal ivaretaes og at nybygg skal implementeres i tråd med Holtets egenart.

Hva slags bydel ønsker politikerne i bydel Nordstrand? Skal barnefamilier etter hvert presses ut av området fordi Holtet skal bestå av blokker og leiligheter som er trengt inn på små tomter, hvor det blir minimalt med grøntareal rundt blokken og en skyhøy inngangspris. Høyst sannsynlig vil dette endre befolkningsstrukturen på Holtet og vil medføre en annen befolkningssammensetning og med økende krav til annen service en det bydelen i dag har kapasitet til å tilby.

Politikere i Bydel Nordstrand, hvor er dere? Vi er i startfasen av en spekulativ utbygging som baserer seg på det vedtaket som ble fattet i bystyret. Det bes om at vedtaket for reguleringsplan for Holtet av 01.07.2004 i bystyret stoppes umiddelbart og at det foretas en konsekvensutredning/justering av iverksatt vedtak slik at vedtakets opprinnelighet blir ivaretatt. Det bes om at bydelsutvalget oversender forslag til bystyret med krav om umiddelbar krav til stopp og konsekvensutredning.

Slik vedtaket virker nå virker det mot sin hensikt og er totalt ødeleggende for beboere og miljøet på Holtet og gavner kun spekulative utbyggere som har totalt andre hensikter med Holtet enn å ivareta Holtet som et helhetlig område.

Anne Karin Warmestad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere