RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spennende døgn i kamuflasje


I skuddet: Sandra Solbakken skyter for første gang og imponerte klassekameratene.Foto: Anja Storbråten
I skuddet: Sandra Solbakken skyter for første gang og imponerte klassekameratene.Foto: Anja Storbråten
Det ble en annerledes skolehverdag for elevene på idrettslinjen ved Lambertseter videregående, da de deltok på et døgns camp i Luftforsvaret.

Rygge: Torsdag forrige uke ankom de 25 skoleelevene Rygge flystasjon spente og med forventninger om oppholdet.

Ønsker flere søkere

Campen er et videre samarbeid med idrettslinjen på Lambertseter videregående skole fra våren 2009.

Prosjektet skal fungere som et tiltak til befalsskoleopptaket og som et ledd i kvinnerekrutteringen. Ved ankomst fikk elevene utdelt militære klær og feltutstyr. I løpet av 24 timer skulle de få en smakebit på det militære livet.

– Det vi ønsker å oppnå med campen er å få flere søkere til befalsopptaket som er i juli. Elevene fikk prøve å gå i grønt og vi ønsket at de skulle få en positiv opplevelse av hva dette innebærer, forteller grenader Bjørnar Løvtangen, som har stått ansvarlig for arrangementet.

Imponerte

Skyting med AG-3 sto blant annet på programmet. Her var det spente ansikter som møtte opp. Det var få som hadde skutt med våpen før, men de imponerte med høye poengsummer og det ble stor jubel blant jentene da Sandra Solbakken (18) vant med hele 46 poeng på fem skudd.

– Jeg synes det var gøy å få prøve å skyte, og det vet jeg flere synes også. Vi fikk prøvd oss på mange utfordringer i løpet av campen, forteller Sandra Solbakken. I Forsvaret er det viktig med god helse og god fysisk form. Elevene fikk demonstrert hvordan de forskjellige styrkeøvelsene til befalsskoleopptaket utføres. De fikk også prøve ut forskjellige metoder for styrketrening. Til slutt skulle alle delta i en hinderløype som vanligvis er et treningsopplegg for militær femkamp. Dette var en hard øvelse, men det tok ikke lang tid før smilene kom tilbake etter treningen.

Da kvelden kom, var det undervisning i forskjellige praktiske metoder for å overleve ute i felt. Camp-deltagerne ble opplært i å fyre opp en primus, hvordan man benytter bruken av et lagstelt og de fikk også demonstrert hvordan man skal bruke kamuflasje på korrekt måte.

– Campen var utrolig morsom. Jeg ble overrasket over hvor krevende og slitsomt det kan være, men det var veldig annerledes og gøy. Vi fikk oppleve å gjøre flere forskjellige ting og fikk muligheten til å se hvordan det virkelig er i Forsvaret. Jeg har ikke søkt befalsskolen selv da jeg har andre planer, men det er i tankene. Etter det vi har opplevd på campen, synes jeg det virker kjempespennende, fortsetter Sandra.

Reddet skadet person

Elevene fikk i de sene kveldstimer prøvd seg på ulike caser som skulle gjennomføres på tid. Casen handlet om å redde en skadet person i fiendtlig territorium. Den skadde skulle fraktes gjennom farlige områder og det handlet om å være effektive og taktiske. Samtidig erfarte mange hvor viktig det er å samarbeide.

Neste dag var det tidlig opp, og informasjon om utdanning i Luftforsvaret sto på planen. Her fikk deltagerne en ekstraordinær mulighet til å søke på befalsskolen, selv om fristen egentlig gikk ut 15. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere