*Nettavisen* Nyheter.

Spesialavdeling for kreftpasienter åpnet

Institusjonssjef Lena Sand ved Akerselva sykehjem (f.v.) og byråd for velferd og sosiale tjenester Sylvi Listhaug. Foto: Sofus Urke, Sykehjemsetaten

Oslo har fått sine første to spesialavdelinger for avlastende og lindrende behandling av kreftpasienter i livets siste fase.

OSLO: Byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp), åpnet avdelingene torsdag 10. september. Den såkalte Hospice-avdelingen er et nytt tilbud til pasienter fra hele Oslo som trenger lindrende behandling, pleie og omsorg utover det en vanlig sykehjemsavdeling kan tilby. Tilbudet er utviklet i nært samarbeid med Oslo universitetssykehus HF, Ullevål og Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Livsets siste fase

De to første avdelingene i Oslo kommune, med åtte plasser hver, er nå åpnet på Lillohjemmet på Grefsen i Bydel Nordre Aker, og Akerselva sykehjem på Bjølsen i Bydel Sagene.

– Dette er et tilbud til blant annet mennesker i livets siste fase, som har store smerter, sier Listhaug.

En særskilt gruppe pasienter som kan trenge et slikt spesialtilpasset tilbud på sykehjem, er yngre kreftpasienter der den lindrende behandlingen trekker ut i tid.

Plassene er ment både for kortids- og langtidsopphold. Det er hentet inn spesialkompetanse på feltet, og pasientene vil få omfattende behandling for smertelindring.

– Det vil være god legedekning på avdelingene, og også egne pårørenderom, der de pårørende både kan overnatte og lage seg mat, sier byråden.

Avlastning

Avdelingene er blant annet ment som avlastning for de pårørende.

– Vi vet at veldig mange ønsker å være hjemme hos sine nærmeste i livets siste fase. Samtidig trenger de pårørende avlastning. Det er dette, sammen med tett oppfølging og behandling, de pårørende og pasientene vil få på disse avdelingene. Dermed kan de også bo lenger i eget hjem, sier Listhaug.

De to avdelingene er byomfattende, og pasienter fra hele Oslo kan bli tildelt plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.