RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Martin Johnsrud Sundby spurtet (!) til seier i Kuusamo før jul. I OL er det nye muligheter.
Martin Johnsrud Sundby spurtet (!) til seier i Kuusamo før jul. I OL er det nye muligheter. Foto: Foto: Terje Pedersen, ANB

Spesialtrening ga triumf

Innbitt terping gjennom sommer og høst hjalp Martin Johnsrud Sundby (29) til spurtseier i minitouren i Kuusamo søndag.

RØA / KUUSAMO: Hvem hadde trodd for noen måneder siden at langrennsløperen fra Røa skulle spurtslå russerne Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin i en kamp om verdenscupseier?

Få. Veldig få.

Omtrent like få som trodde at den gamle klassiskeksperten skulle vinne skøyterennet i verdenscupen i Gällivare da sesongen startet i fjor.

«Mister Sta» kalte NTB ham i forkant av rennene på Beitostølen sist helg. Den beskrivelsen står seg. Sundby gir seg aldri før han har prøvd.

70 timer

Sundby sier at han nærmest har neglisjert spurttrening tidligere i karrieren. Foran denne sesongen tok han grep.

– Jeg har hatt rundt 60-70 timer med spesialtrening sammen med min bror Sondre (23). Det er vakkert når det betaler seg, sa småbarnsfaren, som i fjor tok VM-sølv i duathlon, etter nettopp å ha blitt fragått på slutten.

I Holmenkollen har han ordnet seg egne løyper og traseer der han har trent spurt i sommer og i høst. Der har han og broren Sondre analysert og terpet, terpet og terpet på detaljer.

– En stor del av treningen er brukt til avslutninger, fart og rykk. Jeg har aldri hatt noe mål om å bli sprinter, men det vil være verdt det hvis det kan hjelpe meg til å vinne fellesstarter, sier Johnsrud Sundby.

Han beskriver treningen som utrolig gøy og tilfredsstillende når han lykkes.

– Jeg har ofte stått og sett på når rykket har kommet, og det er kjedelig alltid å ende opp som nummer to, tre eller fire. Vi har jobbet knallhardt med å opparbeide trygghet. Jeg er sykt sta og gir meg ikke. Jeg er ikke det største talentet fysiologisk, men med blod, svette og tårer får du det til, sa Kuusamo-vinneren.

Les også: Johnsrud Sundby sikter mot toppen etter hjerteproblemene

Fem år

Søndag var det fem år og én dag siden hans første verdenscupseier kom i Kuusamo. Da var Sundby fersk på landslaget, og han gikk til topps på 15 kilometer klassisk. På den tiden var det bare klassisk han behersket godt. Det var også i Kuusamo at han viste fram gode skøyteegenskaper for første gang, og vi forsto at han var på vei til å bli en nærmest komplett skiløper.

Så kom den første rene skøyteseieren sist sesong, og i år avgjorde han i en sluttspurt. Det var heller ingen hvem som helst han spurtet ned. Maxim Vylegzjanin er en av få som har slått Petter Northug i en spurt.

Sundby selv mener han har mer å gå på.

– Det største var nok å vinne i Gällivare sist sesong, men dette kan kanskje likestilles og er også en milepæl. Men jeg er fortsatt ikke sterk nok. Det kan hende at det ville blitt vanskeligere om Dario Cologna hadde vært med og om Petter Northug hadde vært i form, sa Sundby.

Det kan hende vi får svaret på det senere i sesongen.

Helgen i Kuusamo ble dermed hyggelig sett med norske øyne. Fredag var det Eirik Brandsdal fra Kjelsås som vant sprinten. (ANB-NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere