RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spikret eget borettslag

Da Langeleiken borettslag ble opprettet i 1977, var det de fremtidige beboerne selv som stod for å gjøre alt det innvendige arbeidet. De ufaglærte håndverkerne brukte muligens litt lengre tid enn fagfolk, men i dag - 28 år senere, lever borettslaget fortsatt.

Stovner: Selvbyggerlaget var et prøveprosjekt som Oslo kommune ga støtte til. Råbygget bestående av utvendige vegger og tak ble satt opp, dermed var det bare for de rundt 60 innflytterne å boltre seg i de 21 leilighetene.
Ikke praktiske anlagt
- Det var ingen av oss som var spesialt praktiske anlagt. 17 av oss hadde merkantil/kontor bakgrunn, fire hadde sosial bakgrunn, seks hadde ingeniør bakgrunn, seks hadde bakgrunn fra verksted, en politimann, fire husmødre og tre som ikke er oppgitt her, leser styreleder i borettslaget Einar Utvik opp fra heftet som er i ferd med å lages i forbindelse med 25-års jubileet borettslaget feiret for tre år siden.
Selvbyggingen førte til et spesielt samhold og fellesskap blant beboerne. 15 fellesinformasjonsmøter ble holdt - hvor beboerne blant annet ble vist hvordan man setter opp en lettvegg. I tillegg var det åtte prakstiske demonstrasjoner, hvor selvbyggerne fikk demonstrert hvordan man legger gulv og sparkler. En tømrer lærte de ivrige innflytterne å sette opp innvendige vegger.
- Vi brukte sikkkert to til tre ganger så lang tid som fagfolk ville gjort, men det ble bra. Selv om det selvfølgelig var slitsom, var det veldig spennende. Det gikk en god stund før noen orket å gjøre noe da vi var ferdige, ler Einar og fortsetter:
- Jeg lærte veldig mye, men jeg fikk også til veldig mye. Vi fikk jo instruksjoner, og vi fant løsninger, hver for oss, men vi gikk også og spurte hverandre. Den største fordelen var at vi ble godt kjent med hverandre.
Garasjer og piper
Men selv om selvbyggerne var slitne etter å ha satt opp vegger, lagt gulv og malt, ventet de ikke lenge før de satte i gang med de neste prosjektene - garsje- og pipebygging.
- I 1981 bygde vi garasjer. Opprinnelige var det ingen piper her, men i 1981-82 satte vi i gang å mure. Nå har nesten alle piper, forteller Einar.
Da leilighetene stod klare i 1977, var det mange småbarnsfamilier som bodde i borettslaget. Det ble arrangert juletrefest både for barn og voksne. Hvert år ble det holdt skirenn og på St. Hansaften var det sekkeløp. Det ble også bygget dumper og huskestativ ut fra gamle trestammer.
- Da ungene var halvstore, hendte det at de ringte på døra og ba med oss voksne ut for å spille slåball. Også hadde vi en slette inne i skogen hvor vi spilte fotball, mimrer styrelederen.
- Det har blitt mindre med det med årene. Det er ikke så mange unger som bor her nå. Vi arrangerer ikke lenger juletrefester, og det er også sjeldnere mellom hver voksenfest. Men vi holder fortsatt St.Hans fest for de som er hjemme på den tiden. Vi hadde et jubileumsarrangement i anledning 25-års jubileumet. Det hender også vi har en fest innimellom, men vi er jo blitt eldre, og det virker som folk har mer å gjøre nå, legger Wenche, kona til Einar til.
- Vi som har bodd her lenge går fortsatt inn til hverandre, og det er en god dugnadsånd i borettslaget. Vi tar oss av utvendig maling, beising og snekring og skifting av panel, fortsetter Einar.
Fem av de opprinnelige selvbyggerne bor fortsatt i borettslaget som fikk sitt navn av han som den gang var direktør i USBL. Navnet stammer fra et langstrakt bygg i Bærums verk som het Langeleik.
Fin utsikt
Tidligere bodde familien Utvik i Tante Ulrikkes vei. De pleide å gå mye turer der de nå bor.
- Vi syntes det var så fin utsikt her, og vi syntes et selvbyggerlag hørtes spennende ut. Det er klart vi var litt betenkte siden vi ikke ser på oss selv som spesielt praktisk anlagte, men vi visste jo at de fleste andre her heller ikke hadde en slik bakgrunn, forteller Einar som selv er pensjonert filolog.
Øverst på ønskelista til herr og fru Utvik er nå et felleslokale i borettslaget.
- Det hadde vært fint med et styrerom, sånn at man hadde sluppet å bære papirene rundt omkring hele tiden. Vi har hatt noen planer om det, men de er bare løse og luftige foreløpig.
Innbyggerne i borettslaget har også sitt eget lille kabelanlegg, men det vurderer de nå å endre.
- Vi gikk frem og tilbake på takene for å prøve å få inn svensk TV, og vi fikk det i god drift i 1978. Men nå er det blitt såpass dyrt at vi vurderer å gå over til UPC.
I mellomtiden bor de to i en leilighet hvor de kjenner alle spikerslagene...


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere