*Nettavisen* Nyheter.

Spill kortene riktig på ferieturen

FERIETIDER: Tenk på hvordan du bruker betalingskort på utenlandsturen. Her er det penger å spare. Illustrasjonsfoto

Ferietid er en tid da det brukes mye penger og stadig flere legger ferien utenlands. Det er penger å spare for den som spiller kortene riktig på utenlandsturen.

NORDSTRAND: Nordmenn reiser mer utenlands enn noen gang. Med på reisen følger gjerne betalingskort. Ifølge banksjef Tron Tinderholt på Nordeas kontor på Sæter er det smart å ha med minst to kort på ferieturen. Ikke bare som et reservekort hvis det ene blir borte eller slutter å fungere. Kortene har også forskjellige egenskaper.

LES OGSÅ: Nå flyter pengene fritt

– Jeg mener det er obligatorisk å ha med seg to kort på ferieturen, hvorav det ene kortet bør være et kredittkort. Debetkortet er det smarteste ved kontantuttak mens kredittkortet har sine fordeler når det gjelder ekstra sikkerhet. Kredittkortet er også å anbefale dersom noen krever depositum, for eksempel ved leie av bil og ved enkelte hoteller. Da slipper man å reservere et stort beløp på brukskontoen, som i verste fall kan medføre at man ikke får brukt kortet, sier han.

Valuta på reisen

Mange liker å ha med seg litt lokal valuta når de drar utenlands. Fortsatt henger mange land etter Norge når det gjelder muligheten til å betale med kort. Men Tinderholt forteller at hovedregelen er at det lønner seg å ta ut penger i det landet man kommer til.

– For populære valutaer oppnår man gode vekslingskurser i Norge for den som ønsker å ha noen kontanter i bakhånd når man lander. Men regelen er at de beste kursene oppnås i det aktuelle landet. Generelt bør man minimere kontantbruken, og betale med kort der man kan. Det er både mer sikkert, men også kostnadsbesparende på grunn av gebyrer ved kontantuttak. Men skal du først ta ut penger, så bruk et vanlig bankkort og ikke kredittkortet, råder Tinderholt.

LES OGSÅ: Rekordsterk krone gir mer for feriepengene

Betal alltid i lokal valuta

Flere butikker, og også minibanker, legger til rette for at kunden kan velge om de vil bli trukket i norske kroner eller i lokal valuta. Der er rådet fra banksjefen klinkende klart:

– Velg alltid å bli trukket i lokal valuta. Hvis ikke setter butikken selv kursen, og den er veldig ofte dårligere enn den man får fra Visa eller MasterCard. Det er fort gjort å trykke feil når man står og skal betale, så være obs på dette og hold hodet kaldt, avslutter Tinderholt.

LES OGSÅ: Så mye faller prisen på boligen din

Råd for kortbruk på utenlandsferien:

● Ha alltid med deg to kort, hvorav ett av kortene bør være et kredittkort. Oppbevar dem separat i tilfelle du skulle miste det ene.

● Bruk vanlig bankkort til kontantuttak, det er rimeligere sammenliknet med kredittkort. Bruk gjerne kredittkort ved varekjøp, det koster ikke noe mer og gir ekstra trygghet ved at du kan sjekke regningen hjemme før du betaler.

● Velg alltid å bli trukket i lokal valuta i utlandet. Det lønner seg fremfor å bli trukket i norske kroner. Da er det nemlig butikken som setter vekslingskursen.

● Minimer kontantbruken: Ha som hovedregel å bruke kort når du betaler. Da sparer du gebyr sammenliknet med kontantuttak. I tillegg er det tryggere sammenliknet med å gå med masse kontanter på seg.

● Leiebil og hoteller kan kreve å reservere et større beløp på kortet. Bruk kredittkortet til dette slik at ikke pengene på brukskontoen blir «sperret inne».

● Ta med nummeret til bankens sperretjeneste for kort, i tilfelle du mister kortet.

LES OGSÅ:

I sommer tester vi "turistfellene"

Guide: Fine fortauskafeer i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag