Gå til sidens hovedinnhold

Spiller Grieg på trekkspill

Trekkspill kan være mer enn moro på låven. Lørdag spiller Håvard Svendsrud fra Etterstad både Grieg og Bach i Oslo konserthus.

ETTERSTAD/SENTRUM: Det blir en god gammeldags debutkonsert, forteller Svendsrud på telefon til Østkantavisa.

Dette er sikkert et idiotisk spørsmål, men hvorfor heter det egentlig debutkonsert i denne sammenhengen?

Det er en lang tradisjon fra gammelt av. Debutkonserten stadfester at du er en klassisk utøvende musiker, noe som i mitt tilfelle altså dreier seg om trekkspill, forklarer trekkspilleren tålmodig til den uvitende bladfyken.

Stort

Svendsrud er utdannet på Barrat Due musikalske institutt, og har flere plater bak seg. Å spille i Konserthuset er imidlertid stort, selv for en profesjonell trekkspiller.

Det er nok det største jeg har gjort så langt i karrieren, tror Svendsrud, som allerde har gjennomført en liten turné av konserter rundt om i landet for å varme opp til den store dagen i Konserthuset.

Lørdagens konsert vil bestå av et variert program, men noe «dans på låven» blir det neppe snakk om.

Ingenting galt med dans på låven, det er vel egentlig der min interesse for trekkspill starta, men under lørdagens konsert er det Bach, Grieg og Gubaidulina som står på programmet. Det skal være tilgjengelig for et bredt publikum, mener han. Svendsrud har store forventninger til egen innsats på lørdag.

Det er jo alltid viktig å prestere så bra som mulig, men jeg må vel innrømme at jeg setter ekstra høye krav til meg selv under en slik konsert!

Trekkspill til folket

Har trekkspill et stort publikum i Norge?

Det vil jeg si. Min erfaring er at trekkspillmusikken har fått vind i seilene de siste 10 åra, noe jeg har erfart i min hverdag som heltidsmusiker. Jeg spiller både i private selskaper, på offentlige konserter, i kirker og fast på restaurenten Amundsen & Nobile på Frogner to ganger i uka. Der spiller jeg musette sammen med en bassist, og noen ganger bidrar innehaveren med vokal. Som trekkspiller opplever man stor variasjon i hverdagen, forteller han til Østkantavisa.

Håvard Svendsrud slår et slag for en gammel tradisjon, og ønsker alle hjertelig velkomne på lørdag.

Det hadde vært utrolig hyggelig om det kom en del mennesker for å se konserten. Jeg tror nok mange kan komme til å bli positivt overrasket over denne typen trekkspillmusikk, avslutter han.Min erfaring er at trekkspillmusikken har fått vind i seilene de siste 10 åra

Håvard Svendsrud

Reklame

Husker du disse to idiotene?