RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spis de rike!


Aslak (t.v.) og Elling Borgersrud fra Gatas Parlament har tatt på seg rollen som nyhetskommentatorer på sin nye plate "Apocalypso". FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Aslak (t.v.) og Elling Borgersrud fra Gatas Parlament har tatt på seg rollen som nyhetskommentatorer på sin nye plate "Apocalypso". FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
På sin nye plate «Apocalypso» rapper Gatas Parlament om finanskrisa. Løsninga på den fant de for fire år siden.

Grønland: Dette er vel det nærmeste vi har kommet ærlig arbeid på lenge, humrer Aslak Borgersrud.

Han sitter med begge henda godt plassert rundt det varme kaffeglasset på Evita Espressobar og forteller om arbeidet med deres siste plate «Apocalypso».

For gutta i Gatas Parlament er det nemlig ikke hverdagskost å jobbe fra åtte til fire, men når man skal skrive én låt i uka, samtidig som man er på turné, det bare gå unna.

Skeptisk

Vi hadde egentlig bare såvidt begynt å tenke på å lage neste skive. Da vi fikk mulighet til å lage én låt i uka på Osenbanden, var vi jævlig skeptiske for vi har aldri jobba sånn. Vi har brukt god tid på platene våre og nå skulle vi plutselig fra første skritt til ferdig produkt på én dag. Det var både ambistiøst og skummelt for oss som musikere. Vi rakk liksom ikke å føle på låta, forklarer Aslak.

Men et samarbeid ble det, og hver uke i august kunne trofaste p3- og Osenbandenlyttere få med seg en blodfersk Gatas-låt inspirert av aktuelle hendelser i nyhetsbildet.

Vann på Mars

Produsenten vår Jester bor på Holmlia, så jeg stod opp hver mandag morgen og kjørte for å hente gutta. På vei i bilen ble hovedkonsept for låt og beat diskutert , så skrev vi for harde livet og rappa etterhvert. Vi pleide å være ferdig med innspillinga av hver låt før Jester skulle hente kidsa i barnehagen, forteller Aslak.

To ganger fikk vi ikke hørt låta før den ble spilt på radioen, og en gang ble ikke låta levert før fem minutter før den skulle spilles, forteller Elling Borgersrud.

I en tid der mediene skrev om stormende framskritt for Frp og asyldebatten herjet, mangla det ikke på temaer Gatas ville uttale seg om.

For ikke å glemme funnet av vann på Mars. Det vil jeg selv erklære som den viktigste hendelsen i 2008, sier Elling.

Løste finanskrisa

Det tok ikke lang tid før Osenbanden skjønte at de måtte bestille en runde med fire nye låter i november, og Gatas Parlament, som alltid har mye på hjertet, takka ikke nei. Med finanskrise, miljøkrise, matvaremangelkrise, valget i USA og et mye omtalt leserbrev fra en tidligere stortingspolitiker, var det mye det skulle rappes om.

Jeg har begynt å lure på om det alltid er sånn, eller om det er vi som har fulgt med bedre nå, sier Aslak og peker ut «krisa i kapitalismen» og stadige nyhetssaker om rasisme og asylpolitikk som årets mest sentrale hendelser.

Sangene «En rasist på Ål stasjon» og «Asylhotell Ritz» er, ganske betegnende, blant sangene du finner på den nye skiva.

Det har vært veldig mye rart som har skjedd, konstaterer Elling hoderystende.

Men det må ikke misforstås; de to brødrene blir ikke sittende og riste på hodet, for så å resignere. Aslak kan for eksempel opplyse om at løsningen på finanskrisa er enkel:

Gatas presenterte den allerede i 2004, da vi ga ut låta «Spis de rike». Først nå begynner massene å ta det inn over seg, sier han oppgitt.

Dette kan vi

Brødrene kan fortelle at de allerede etter første runde med Osenbanden, begynte å snuse på muligheten for at de nyhetsakstuelle låtene kunne bli utgangspunktet for et nytt album. Med runde to og ytterligere noen sanger, ble skiva en realitet.

For oss har det å jobbe så raskt vært jævlig forløsende arbeidsmessig. Vi har holdt på i femten år og dette er håndverket vårt, så nå er vi nødt til å mene at dette kan vi, sier Aslak.

Hvis man følger med på eliten av rapperne fra USA, ser man helt klart at tempo er skrudd opp noen hakk; de lager minst en låt i uka. Nå har vi vist at også vi har det i oss. Vi jobber like kjapt og like bra, fortsetter Elling, som gjerne kunne tenke seg å jobbe på en liknende måte senere.

Roer ned

Men nå tror jeg vi må ta det litt med ro. Vi skal jobbe som gale fram til jul og så blir det en velfortjent ferie. Det skal bli deilig å finne ut hvordan Oslo ser ut i helgene, sier Aslak.

Jeg har lest at ungdommen driver med mye narkotika her, kommer det kjapt fra Elling.

Hvordan Oslo ser ut i helgene skal Gatas Parlament sjekke ut allerede i morgen. Da feirer de nemlig den nye plata med gode venner og ihuga fans på Skuret. Dette er vel det nærmeste vi har kommet ærlig arbied på lenge

Aslak Borgersrud

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere