RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fin forrett til 4-6 personer ALLE FOTO: NICOLAS TOURRENC (BILDENE ER TATT FRA BOKEN)
Fin forrett til 4-6 personer ALLE FOTO: NICOLAS TOURRENC (BILDENE ER TATT FRA BOKEN)

Spis deg sunn!

Kari Jaquesson gir i boken sin, Ketsjup er ålreit, enkle knep for sunnere hverdagsmat.

LAMBERTSETER: Med Jaquessons samtykke kan du her se nærmere på noen av oppskriftene fra boken. Selv skriver hun blant annet:

"Å spise variert og ha et høyt aktivitetsnivå og dermed høyt kaloribehov er den beste måten å holde seg velernært på! Jo mer man er i bevegelse, jo mer trenger man av mat. Jo mer mat man spiser, jo større sjanse for å få dekket behovet for næringsstoffer. Bevegelse er en viktig del av et sunt kosthold. "

Enkel brokkolisuppe

Deilig forrett til 4-6 personer.

2 pk frisk eller frossen brokkoli (500 g)
6 dl vann
2 dl melk
2 buljongterninger
4 ss matfløte
salt og pepper

Om du bruker frisk brokkoli, må du skylle den først. Del opp i grove biter. Bruk hele brokkolien, stilken også. Kok opp vann, melk og buljongterninger. Kok bukettene tild e er møre, men faste, og plukk ut omlag 1/3. Mos det som er i kjelen med stavmikser eller en kjøkkenmaskin. Kok opp igjen og tilsett mer vann hvis suppen blir for tykk. Tilsett brokkolibitene du la til side og matfløten.

Om dette skal være en hovedrett, kan du gjerne servere med kokt egg oppi. Har du noen kokte poteter igjen fra tidligere, kan de også bli med i "mosingen".

Pastasalat

Bland kokt pasta, tunfisk, kokt egg, mais, erter (frosne), gulrot, agurk, pepper og provencekrydder med en teskje olivenolje per porsjon. Salaten smaker best etter å ha stått litt, da får krydderet gitt fra seg mye smak. Det kan gjøres veldig enkelt:

Rester av pasta, ca. 120 g til én porsjon, noen friske tomatbåter og 3-4 oliven. Legg til skinke/kalkun/egg/tunfisk/bønner for å gjøre retten komplett. Eller: Poteter og tunfisk/skinke/reker, brekkbønner, hardkokt egg og hakket persille.

Fiskegryte

Hovedingrediensen i denne retten, som er en mellomting mellom gryte og suppe, er poteter - billig og godt.

Det du trenger er:

1 kg poteter
2 store løk
2-4 hvitløkfedd (etter smak)
1 av hver av rød, grønn og gul paprika
4-6 ss olivenolje
ev. 1/2 g safran eller 1-2 ts karri
2 knivsodder malt cayennepepper
salt og pepper
1 kg hvit fisk (torsk eller sei)
ca. 1 l fiskebuljong
persille

Om du vil, kan du på forhånd marinere fisken et kvarter i litt sitronsaft og/eller hvitvin - marinaden tilsettes i så fall gryten etterpå.

Vask potetene og skjær dem i ca. 2 mm tykke skiver. Finhakk løk, hvitløk og paprika, la det mykne i olivenoljen på middels varme i noen minutter. Tilsett eventuelt safran eller karri, cayennepepper og litt salt og pepper, la det blande seg litt. Tilsett fisken i mellomstore stykker. Hell over fiskebuljong til alt er dekket, og la det småputre på middels varme med lokket på til potetene er møre. Server med et lett dryss hakket frisk persille på toppen. Denne smaker enda bedre dagen etter, så lag gjerne dobbel porsjon om du har en stor gryte!

Rester av gryten holder seg fint i opptil en uke i kjøleskapet.

Tips:

Bare en liten rest igjen?

Finhakk restene, til sett litt mer buljong og 1 ss matfløte per person, og du har en nydelig forrett, lunsj eller aftensrett!

Pizza

Pizzamiddag betyr ofte pizza med pepperoni fra frysedisken, med rømmedressing på. Det er et veldig fett og ganske næringsfattig måltid. Lag heller pizzamiddagen litt sunnere. Du blir like mett, men halverer kaloriinnholdet og får masse vitaminer, mineraler og fiber på kjøpet.

Pizzamiddag (pizza + salat: 500 kalorier:

I noen butikker har de et produkt som heter pizza Margarita. Det er ganske små pizzaer med kun tomatsaus og litt ost på. Det gir rom for at du selv kan velge hva du vil ha på pizzaen. Prøv for eksempel forslaget nedenfor.

70 g hermetisk tunfisk i vann, avrent, eller 70 g skinke
30 g løk i ringer eller skiver
30 g paprika
50 g sopp

Ved siden av kan du lage en egen salatskål til hver med bladsalat, tomat, løk, agurk (ca 200 g), 1/2 ts vinaigrette, eller en kjøpt lett dressing (majonestype, 15 % fett).

Epler med vaniljesaus

Kutt opp epler (1/2 per person - mer om det er kraftkarer som skal ha) i små biter, legg dem i glass, ta noen ss vaniljesaus over. Lages mens noen andre rydder av bordet etter middagen - da er eplene friske og delikate i fargen. De blir fort brune om de må stå på vent.

– Velbekomme!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere