RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spøk og spøkelser på utstilling


LITT MYSTISK: Trine studerer en av de mange installasjonene påutstillingen. FOTO: GRACE BRYNN
LITT MYSTISK: Trine studerer en av de mange installasjonene påutstillingen. FOTO: GRACE BRYNN
I gamle dager var spøkelser greit lakenkledd, og man visste omtrent hvor man hadde dem. Men nå har de flyttet inn i data-alderen!

WERGELANDSVEIEN: De fleste har opplevd det. TV-bildet fryser i digitale punkter... ser vi bilde av noe rart der? Fremmede stemmer bryter inn i mobilsamtalen din. Hvem er det som snakker? Alice i Eventyrland opplevde en merkelig verden på den andre siden av speilet.

Så langt trenger du ikke å dra for å oppleve bisarre ting. Det er nok å lure på hva som egentlig foregår inni PC-kassa. Sett at du programmerer feil f.eks. Hva kan skje? Tilsynelatende de utroligste ting.

Medie-påvirkning

Utstillngen "Ghost in the Machine" på Kunstnernes Hus er spennende. Her vises verk som utnytter feil og støy i PC, Internett, radio og TV. Kunstnere har prøvd å vise hvordan mediene påvirker oss, og hvordan vi lar oss forme av dem. Forskere har brukt dem i undersøkelser av det hittil uforklarlige. Mediet blir medium - et bindeledd mellom det synlige og usynlige, det virkelige og uvirkelige. Mellom liv og død, ser det faktisk ut til.

Det overnaturlige

Carl Michael von Hausswolff viser en serie verker som tar for seg Electronic Voice Phenomenon (EVP). Hva vil det si? Stemmer fra avdøde personer som angivelig kan høres i bakgrunnen av støyende elektroniske opptak.

I øretelefonene kan vi lytte til en rekke slike opptak som er gjort av en av de fremste forskerne på fenomenet: Friedrich Jürgenson. Etter å ha gjort opptak av fuglesang ute, oppdaget han plutselig sin mors stemme da han spilte av opptaket. Jürgenson er også kjent for å ha forsket på hvordan ubrukte radiokanaler kan utnyttes til direkte kommunikasjon med de døde.

Du kan også se et foto av Jürgensons ansiktstrekk i "snøværet" på en TV-skjerm, der ansiktet skal ha vist seg samme dagen han ble begravet. Ansiktet hans dukket opp på TV-en til hans kollega Claude Thorlin 21. oktober 1987 - samme dag som Jürgenson skulle begraves. Det dreide seg om en kanal som ikke var i bruk der Thorlin bodde. Han tok straks bilde av de svarte og hvite prikkene som tydelig dannet bilde av den nylig avdøde Jürgenson.

TV, Internett, PC og radio gir utrolige muligheter til å kommunisere og forstå den verdenen vi kjenner - men mulighetene går kanskje lenger enn vi aner? Også norske Trine Lise Nedreaas har tatt for seg EVP-lydopptak - fra private nettsider. Spectres (2006) er registreringer av stemmer i tomme rom, som antas å tilhøre avdøde personer. Opptakene er ofte gjort av folk som prøver å finne tegn på at f.eks. døde slektninger fortsatt eksisterer i en parallell verden. Her kan du sjekke flere eksempler på uforklarlige og mystiske forstyrrende effekter. Hvor mye skyldes dataoperatørene selv? Hvor mye skyldes pc-en?

Manipulering

Hvilke muligheter gir de moderne mediene oss til å kommunisere og forstå? Og hvilke begrensninger? Hvordan bruker vi dem, hvordan påvirker de oss? Mange kunstnere er opptatt av temaet. Et arbeid av amerikaneren Paul Pfeiffer består av en monitor og en projektor. På monitoren ser vi Michael Jackson, som forklarer seg angående anklagene om utuktig omgang med barn. Men Jacksons egen stemme er fjernet. Isteden hører vi et ungdomskor resiterer monologen for ham.

Slik man ville ha gjort det i et gammelt gresk drama. Stemmene fra koret runger langt nedover trappen i Kunstnernes Hus. En merkverdig effekt. Britisk-italienske Claire Fontaines verk Echographies (2007) tar for seg ultralydvideoer fra private hjemmesider som det er satt romantisk musikk til. Videoen varer i tre timer og viser det ufødte barnet i morens mage. Slike videoer gjøres egentlig for å sjekke om barnet er ok, men her blir det brukt til å vise fram det kommende barnet, akkurat som video av barnets første dag på ski osv.

Selvstendig

Et eksempel på hvordan vi former oss selv i medienes bilde. Joachim Koester bruker tekstene til skrekkforfatteren H. P. Lovecraft. Tekstene ruller og går på tre monitorer som står på pidestaller. De virker nærmest som selvstendige vesener, der de ustoppelig viser tekstene i form av oppbrutte linjer. Blir du stående og lese, får du inntrykk av at de mumler stadig skumlere ting for å skape en nifs stemning i rommet.

Moderne mediekunst kan være en artig lek med fiksjon og virkelighet. Flere internasjonalt kjente kunstnere som Ulla von Brandenburg, Claire Fontaine, Pierre Huyghe, Seth Price, Sean Snyder med flere,.er representert på utstillingen. Du har ennå tid på deg til å få virkelighetsoppfatningen din snudd på hodet:

Ghost in the Machine varer til 16. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere