RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spøkelsesshow stanset ikke utkastelse


Beboerne i Øko-bokollektivet Skar nektet å flytte seg frivillig. Politiet ble tatt i mot av "spøkelser".
Beboerne i Øko-bokollektivet Skar nektet å flytte seg frivillig. Politiet ble tatt i mot av "spøkelser". Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup
12 personer ble pågrepet under politiets aksjon i Skar leir tirsdag morgen. Okkupantene tok imot politiet utkledd som spøkelser. SE FLERE BILDER LENGER NED I ARTIKKELEN!

SKAR LEIR: Politiet rykket mannsterke inn i leiren med sju politibiler i halv ni-tiden tirsdag morgen.

Les mer om dramaet tirsdag morgen, og Øko-bokollektivets egen uttalelse i forbindelse med utkastelsen her.

– Aksjonen foregikk fredelig til tross for at okkupantene ikke ville fjerne seg frivillig, sa innsatsleder Tor Olav Heggem i Oslopolitiet, like etter at de siste okkupantene var kjørt fra stedet i 11.30-tiden.

– 12 personer er pågrepet og kjørt til sentralarresten for ikke å ha fulgt pålegg fra politiet. De vil nå bli ilagt forelegg, sa Heggem.

SE BILDER FRA UKTASTELSEN HER!

Båret ned fra taket

Åtte personer fra Øko-kollektivet Skar som oppholdt seg inne i de okkuperte bolighusene ble kjørt til sentralarresten.

Fire okkupanter befant seg på taket av «info-kafeen» ved hovedporten inn til leiren. Disse ble hentet ned med makt da politiet framskaffet en stige, nærmere klokken elleve tirsdag formiddag.

Ytterligere fire okkupanter og tre hunder forlot Skar frivillig etter pålegg fra politiet, etter beskjed om at de ellers ville bli arrestert.

Møtt av dansende spøkelser

Det var høy musikk og dansende «spøkelser» som møtte tjenestemenn fra namsfogden og politiet da de ankom Skar leir tirsdag morgen. Med flagrende laken danset flere personer rundt politifolkene som kom inn på området.

Over hovedporten hang et banner med påskriften «Velkommen til spøkelsesbyen», og et rødt bånd var festet foran porten.

– Vi hadde håpet at politiet ville klippe båndet. Dette markerer jo åpningen av Skar leir. Men det ønsket de ikke. Oslo kommune vil vel heller at leiren skal stå tom, sier beboer Joanna, til Nordre Aker Budstikke.

SE BILDER FRA UTKASTELSEN HER!

– Lite imponert

– Det er forkastelig at de kaster oss ut. Etter støtten vi har fått fra bydelspolitikerne synes jeg dette er veldig merkelig. De har bedt bystyret om å gå i dialog med oss. Det viser vel at lokaldemokratiet i Oslo ikke fungerer spesielt godt, sier Joanna.

Hun synes det er trist dersom leiren forblir tom.

– Men skulle det skje noe her i nær fremtid, snakker jeg på vegne av hele gruppen når jeg sier at det ville være veldig positivt om det førte til en fortgang i prosessen, sier hun.

Gjenspikret

Umiddelbart etter at okkupantene var ute tømte folk fra et ryddefirma husene for alt løsøre, og dører og vinduer ble spikret igjen.

– Namsfogden og Oslo kommune sikrer nå området slik at det ikke skal være mulig å ta seg inn i byggene igjen, sier innsatsleder Heggem fra Oslo politidistrikt.

Mye av inventaret ble lempet over i containere, mens alle personlige gjenstander ble registrert og kjørt bort.

– Gjenstandene vil bli lagret i 14 dager, deretter i 14 dager til dersom ingen har gjort krav på det, sier seksjonssjef hos Namsfogden, Peter Skarbøvig.

29. april forelå utkastelsesdommen fra Oslo byfogdembete. Okkupantene anket vedtaket inn for lagmannsretten, som denne uken forkastet anken. Dermed kunne namsfogden i Oslo sette i gang utkastelsen tirsdag morgen, opplyser Skarbøvig.

SE BILDER FRA UTKASTELSEN HER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere