RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spor etter gammel hage


Den nye hagen på Nordre Lindeberg gård. ILLUSTRASJON: AB Utemiljø AS
Den nye hagen på Nordre Lindeberg gård. ILLUSTRASJON: AB Utemiljø AS
Tunet på Nordre Lindeberg gård blir mer åpent og lysere. Nytt hageanlegg er snart klart. Og under arbeidet var arkeologene fra Byantikvaren på plass.

LINDEBERG: I et par uker har det blitt jobbet i hagen rundt det gamle våningshuset. Den var tidligere privat og hadde fått greid seg på egen hånd i mange år. Nå skal hagen gjenoppstå i ny prakt, og bli en offentlig tumleplass for gårdens besøkende.

Arkeologene

Som alltid når det graves på gamle steder er Byantikvaren på plass. For å sikre at ingenting går tapt eller blir ødelagt.

– De ser til at anlegget får en tidsriktig form. Og arkeologene graver for å sjekke marksjiktene. Da kan de si noe om hvorvidt det finnes spor av tidligere hageanlegg eller annet rundt det tidligere svalgangshuset, forteller driftsleder på gården Marthe Lindseth.

Og noe fant de da. Ikke spor etter verken gull eller gammel kirke.

– Rapporten er ikke ferdig ennå, men funnene viser spor etter et gammelt hageanlegg og et gammelt hus. Dette er behørig registrert. Nå fyller vi varsomt over igjen, og fortsetter å gjøre ferdig hagen, sier prosjektleder Torunn Jonsdatter Sundland.

Tar vare på

Det er AB Utemiljø fra Sandvika som utfører arbeidet med hageanlegget.

– Dette er en av de virkelig triveligere jobbene. Noe av tankene med arbeidet er at stedegne trær og stauder skal replantes i nye bedd. Det betyr at vi har tatt vare på og bruker om igjen mye av det som var her fra før, sier gartner Siv Ersdal og legger til:

– Og trær som må felles skal erstattes med nye. Det er også tenkt på å redusere bruk av trær og busker som bærer giftige bær/frukter.

Hva som skal skje videre med det gamle våningshuset er ikke avklart.

– Det som er klar er at vi nå også skal få nytt uthus, sier Marte Lindseth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere